Gå till innehållet

Earth Hour 25 mars 20:30-21:30! Var med och släck du också!

Lördagen den 25 mars 2017 mellan klockan 20:30 och 21:30 förväntas flera hundra miljoner människor över hela världen släcka ljuset.

Syftet med Earth Hour är att skicka en tydlig signal till världens politiska ledare att ta klimatfrågan på allvar. Att få människor att engagera sig för miljöfrågor i allmänhet och klimatet i synnerhet. Klimatmanifestationen kan också ses som ett led i att inspirera till en hållbar livsstil.

Östhammars kommun uppmanar alla kommunmedborgare att släcka ljuset under en timme som en manifestation för ökade insatser mot klimatförändringarna. Alla uppmuntras att utnyttja timmen till att reflektera kring vår elförbrukning och energianvändning och hur vi kan minska den.

Earth Hour äger alltid rum under en timme, 20:30-21:30 en lördag i slutet av mars varje år. Förra året slog Earth Hour nytt globalt rekord med nära en miljard deltagare från 178 länder, flest någonsin sedan starten 2009. Från Samoa, Australien och Nya Zeeland i öst, till USA, Costa Rica och Cook-öarna i väst deltog människor i världens största miljömanifestation.

Läs mer om Earth Hour på WWF:s hemsida

Tävling med prispengar för skolor och förskolor!

Östhammars kommun bjuder in skolor och förskolor att uppmärksamma manifestationen och att under Earth Hour-veckan genomföra någon aktivitet kopplad till energi och klimat, t ex med hjälp av materialet från Världsnaturfonden WWF. Klasserna som engagerar sig och gör aktiviteter deltar då i en utlottning om 10 priser á 1000 kr från kommunens energi- och klimatrådgivning. Förra året deltog hela 20 klasser och vi hoppas på minst lika stort deltagande detta år!

För att vara med i tävlingen:

1) Gör en anmälan till energiradgivning@osthammar.se och berätta vilken klass/avdelning ni representerar. OBS! Anmäl även klassen på WWF:s hemsida, se nedan.

2) Gör minst en uppgift i WWF:s åldersanpassade utbildningsmaterial före 25 mars.

3) Skicka senast 19 april en kortfattad beskrivning av vad ni valde att göra till: energiradgivning@osthammar.se

Bland de skolklasser och förskoleavdelningar i Östhammars kommun som deltar lottas 10 priser á 1000 kr ut!

Här hittar du som lärare utbildningsmaterial och kan anmäla din klass på WWF:s hemsida

Barnteater med miljötema

I samband med Earth Hour har kommunen under några år ordnat barnteater med miljötema och i år bjuds förskoleavdelningar och grundskolans årskurser f-3 i Gimo på miljöteater. Föreställningen heter Soporna –fartfylld återvinning! 

Kommunen genomför annonsering om Earth Hour i lokala media, på kommunens hemsida, anslagstavlor och på våra fem kommunbibliotek. På biblioteken finns permanenta energi- och klimathyllor med informationsmaterial och där kan man också låna energimätare för att enkelt mäta upp sitt hushålls energianvändande apparater.

Östhammars kommun uppmanar också alla i den kommunala organisationen att alltid vara noga med att stänga av datorer och släcka på arbetsplatsen, men också gärna stödja manifestationen privat. Kommunhuset släcks ned i samband med Earth Hour.

Kontakter

Publicerad
15 mars 2017
Senast uppdaterad
15 mars 2017
Ansvarig organisation
Strategienheten