Gå till innehållet

Deltidsboendes rätt till hemtjänst begränsas

Vård- och omsorg befinner sig i ett mycket pressat läge med anledning av coronautbrottet och kommunerna uppmanas att göra allt de kan för att förhindra smittspridning i landet. Det har föranlett socialnämnden att fatta beslut om att tillfälligt begränsa hemtjänst för deltidsboende i kommunen.

Att kunna verkställa de beslut som är fattade om hemtjänst och hemsjukvård är en utmaning i rådande situation för vår vård- och omsorgspersonal. Anledningen är nya och mer tidskrävande rutiner för att sköta brukare som är sjuka eller uppvisar symptom i kombination med en ökad sjukfrånvaro bland personalen. 

Myndigheter avråder från att resa 

Samtidigt uppmanar Folkhälsomyndigheten kommunerna att göra det som krävs, i syfte att förhindra smittspridning i landet. De avråder exempelvis människor från att delta i sociala sammanhang och att resa. Äldre personer, och andra som tillhör riskgrupper, bör särskilt nogsamt beakta myndighetens råd. Statistik visar att det är de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka.

Inte bevilja ansökan om hemtjänst/vård 

Med anledning av den rådande situationen har socialnämnden fattat beslut att inte bevilja ansökningar om hemtjänst och hemsjukvård för dem som inte är folkbokförda i Östhammars kommun. Beslutet är tillfälligt och gäller året ut men kan komma att omprövas.
– Coronautbrottet har satt verksamheten i ett ansträngt läge. En extraordinär situation som detta kräver extraordinära lösningar, säger Lisa Norén (S), ordförande i socialnämnden.
Beslutet handlar främst om personalbrist, men också om att ta ansvar för att begränsa smittspridning.
– Det måste finnas en rimlig möjlighet för oss att bedriva en kvalitativ verksamhet. Vi behöver också värna om våra kommuninvånare och om vår personal, säger Lisa Norén.

Kontakter

Publicerad
3 april 2020
Senast uppdaterad
3 april 2020
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret
Ämne
Coronavirus - Covid-19