Gå till innehållet

En tillgänglig webb för alla

En tillgänglig webb är en webb som fungerar bättre för alla, oavsett funktionsvariationer. I dag den 23 september träder den nya lagen om digital tillgänglighet i kraft.

Varför behövs det en lag för tillgänglighet, ja, förutom att det är ett lagkrav, handlar det ytterst om demokrati. Betydligt fler än man först tänker är hjälpta av en bättre digital tillgänglighet. Det beräknas att 20 procent av Sveriges befolkning har olika funktionsvariationer: medicinska, fysiska, psykiska. 

Digital tillgänglighet innebär att ingen ska hindras från att använda digital service på grund av funktionsvariation. Till exempel ska innehållet vara lätt att läsa och förstå. Du ska också kunna ta del av innehållet, och utföra de tjänster som finns, oavsett om du behöver använda något hjälpmedel eller inte.

1000 besökare varje dag

Information och tjänster från kommunen ska vara tillgängliga för alla, oberoende av till exempel funktion, språkkunskap och bakgrund. Men verkligheten är att få kommuner, eller myndigheter,  kan säga att deras information och tjänster är tillgängliga för alla.

Syftet med vår hemsida är att ge invånarna i Östhammars kommun den information och de verktyg de behöver för att lösa de uppgifter de står inför.

Hemsidan har i genomsnitt 1000 besökare per dag varav runt 60 procent använder en mobil enhet. De som kommer till hemsidan hittar hit främst genom Google eller andra sökmotorer. Den mest efterfrågade informationen på hemsidan (baserat på sidvisningar och sökningar) är: Lediga jobb, Återvinning, Grundskolor, Matsedlar, Lediga tomter, Öppettider och Bygglov.

Så ska vi bli ännu mer tillgängliga

Vår egen hemsida har kommit en bit på vägen men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Dessutom innebär det  nya webbdirektivet högre krav på tillgänglighet, vilket vi välkomnar. Därför kommer tillgänglighet att vara ett prioriterat arbete under 2020-2022 som kommer att  bestå av flera delar:

  • En grundlig revision av hemsidans form och funktion och hur väl den stämmer överens med de riktlinjer för webbutveckling enligt digital tillgänglighet.  Revisionen Tillgänglighetsredogörelse för osthammar.se utfördes under sommaren 2020. Här beskriver vi vilka eventuella brister det finns i tillgänglighet på vår hemsida och hur vi planerar att åtgärda dessa. Här får du också information om hur du kan kontakta oss om du upptäcker brister. 

  • En åtgärdslista och ett prioriterat genomförande av förändringar och förbättringar för att bättre uppfylla riktlinjerna för webbutveckling enligt det nya direktiven.

  • En genomgång av innehållet på hemsidan med ett fokus på klarspråk och struktur, där den mest efterfrågade information prioriteras högst.

  • Ett ökat samarbete med organisationer som företräder personer med funktionsvariation, för utvärdering och testning av hemsidan.

Vilken myndighet ansvarar för lagen?

Den nya myndigheten för digital förvaltning, DIGG, ansvarar för uppföljningen av lagen. Vem som helst kan anmäla en verksamhet till DIGG som inte följer det nya webbtillgänglighetsdirektivet. 

Träffa tre användare

Möt Frida, Viktor och Niklas i en 2 minuter lång tecknad film.

viktor2

Publicerad
23 september 2020
Senast uppdaterad
23 september 2020
Ansvarig organisation
Kommunikation och kundtjänst