Gå till innehållet

Stöd till dig som företagare med anledning av Coronaviruset

Det pågående coronavirusets framfart slår just nu hårt mot många företagare i kommunen. Östhammars kommun har därför beslutat att genomföra en rad åtgärder för att underlätta för näringslivet.

- Den rådande situationen riskerar att skapa stora konsekvenser för våra lokala företag. Därför är det viktigt att vi underlättar för företagen där det är möjligt, säger Peter Nyberg, kommundirektör.

Östhammars kommun har därför beslutat att genomföra en rad åtgärder för att underlätta för näringslivet under den situation som just nu råder.  Åtgärderna rör bland annat möjlighet till anstånd med betalning för hyra och tillstånd, skyndsamma betalningar till leverantörer samt möjligheten till återbetalning då ärenden dras tillbaka.

- Många företagare i kommunen upplever just nu en turbulent tid. När den här typen av prövning når oss är det viktigt att vi hittar sätt att samarbeta och hjälpas åt. Dels för att säkra att samhällsviktiga funktioner fungerar som de ska, men också för att minimera den skada som viruset orsakar, säger Ulf Andersson.

För att stötta företagare i kommunen har Östhammars kommun fattat beslut om att genomföra följande åtgärder:

  • Vi erbjuder återbetalning när ett ärende dras tillbaka
  • Vi erbjuder våra hyresgäster anstånd på hyra för lokaler. *
  • Vi erbjuder anstånd med betalning för tillstånd och tillsyn. *
  • Vi kan påskynda betalning till leverantörer
  • Konferenser och möten bokas i första hand om till ett senare tillfälle i samråd med leverantörer & deltagare
  • Vi samordnar tillsynsbesök med verksamhetsutövare, utifrån den rådande situationen.
  • Vi tar gärna en dialog med verksamhetsutövare som har pågående ärenden - och som i dessa har behov av att sträcka ut i tiden med anledning av den uppkomna situationen.
  • Vi informerar löpande på vår webbplats om de särskilda åtgärder som vidtas och vi fortsätter att erbjuda företagslotsmöten för att ge möjlighet att diskutera enskilt ärende.
  • Vi diskuterar gärna markupplåtelse med lokala verksamhetsutövare utifrån den uppkomna situationen. Dessa diskussioner styr vi till våra företagslotsmöten.

*Kontakta kommunen för hjälp med ditt specifika ärende.

Östhammars kommuns företagslotsning
Vi erbjuder fortsatt möjligheten till ett kostnadsfritt möte där du som företagare vid ett och samma tillfälle får träffa näringslivsutvecklare och berörda handläggare.
Boka ditt möte via Östhammar direkt på tfn 0173-86 000 eller via osthammardirekt@osthammar.se
 

Information om stöd från Almi
Information till företagare från Verksamt.se

Publicerad
19 mars 2020
Senast uppdaterad
19 mars 2020
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret
Ämne
Coronavirus - Covid-19