Gå till innehållet

Ökad kunskap om självskydd gör oss trygga på jobbet

Att arbetsplatsen ska vara en trygg och säker plats att vistas på är alla arbetsgivares målsättning. Men ibland kan situationer med inslag av hot och våld uppstå och då är det bra att känna till självskydd. Det handlar om att vara förberedd och i bästa fall kunna avvärja en oönskad situation. Tommy Karlsson är certifierad utbildare i självskydd och delar gärna med sig av sina kunskaper.

– Självskydd går ut på att ligga steget före och vara så förberedd som det bara går innan en situation med inslag av hot och våld uppstår, säger Tommy Karlsson.
Han jobbar som arbetshandledare på Daglig verksamhet men är även certifierad utbildare i självskydd. Det är ett begrepp som ofta används av yrkesgrupper som räddningstjänst, ordningsvakter och polis. Det handlar om det personliga skyddet, allt man gör för att undvika att bli angripen.

Uppskattad kurs som ger reflektion

Under hösten har han haft flera kurser för medarbetare på Daglig verksamhet, gruppbostäder, servicebostäder samt kollegor på Arbetsmarknadsenheten.
– Utbildningarna har varit uppskattade. Deltagarna har exempelvis fått lära sig mer om att läsa av kroppsspråk och att använda ett lågaffektivt bemötande som inte triggar, säger Tommy.
Under kursdagarna har teori blandats med praktiska övningar och utbildningen har anpassats efter aktuell arbetsmiljö. Deltagarnas önskemål och egna upplevelser där de varit med om hot och våld har varit utgångspunkt för kursen.
– Vi har haft många bra diskussioner där deltagarna fått höra hur det kan vara på andra arbetsplatser och vad andra medarbetare kan råka ut för. Vi har också hunnit prata om hur vårt bemötande kunnat hjälpa oss ur olika situationer, berättar Tommy.

Fokus på vad vi kan göra själva

Varje arbetsplats ska vid behov upprätta en riskanalys där man kartlägger riskerna och därefter upprättas en handlingsplan för att förebygga riskerna för våld och hot. Det menar Tommy är utgångspunkten i självskyddsarbetet - att ta reda på så mycket som möjligt om vad som skulle kunna hända och lägga in det i den individuella handlingsplanen.
I samband med utbildningen går han igenom vilka lagar och regler som gäller och vad som kan utlösa våldsorsaker. Men störst fokus ligger på det vi kan göra själva. Till exempel hur vi bemöter en människa mentalt, verbalt och fysiskt. Och om vikten av att känna till beprövade rörelsescheman. Det vill säga hur vi placerar oss och vilket avstånd som är lämpligt att befinna sig på om någon agerar mot oss.
– Vi pratar exempelvis om kroppsspråk, om hur vissa klädesplagg kan vara olämpliga och hur man möblerar en arbetsplats, säger Tommy.

En trygg arbetsplats bidrar till minskad sjukfrånvaro

Själv började Tommy att intressera sig för säkerhet och trygga arbetsplatser när han jobbade ensam natt på ett behandlingshem.
– Jag hade ansvar för 14 boende och lärde mig då att mentalt förbereda mig inför varje arbetspass. I en sådan situation måste man lägga privata saker åt sidan och anta en professionell roll när man går till jobbet, säger Tommy.
Han har haft fler våldsutsatta jobb, till exempel som ordningsvakt under 17 år och som FN-soldat i Libanon. Han  har även varit del av Särskilda beredskapspolisen i Jönköpings län och är nu utbildad självskyddsinstruktör.
Han flyttade från Småland till Östhammar för tre år sedan och trivs bra med jobbet på Daglig verksamhet och skulle gärna fortsätta att utbilda kollegor i självskydd, kursen går att anpassa beroende på behov eller arbetsplats.
– Statistik visar att ökad kunskap om självskydd bidrar till en både tryggare arbetsplatser och en minskad sjukfrånvaro. Det borde vara intressant för alla verksamheter att ha en ökad medvetenhet om risker på jobbet och om hur vi kan hjälpa varandra i olika situationer, säger Tommy.

Publicerad
4 januari 2023
Senast uppdaterad
4 januari 2023
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret