Gå till innehållet

Ny extern webbsida

1 oktober 2015 lanserade vi en ny extern webbsida för Östhammars kommun. Här hittar du information om sidan och tips på nya funktioner som vi har byggt in i den.

Dokument och blanketter på nya webben 7 oktober 2015

På vår nya webb hanterar vi dokument som blanketter och protokoll på ett sätt som bland annat gör det enklare att söka efter dem.

Kommunen står för och producerar en uppsjö av dokument i olika former. Det är allt från blanketter till informationsbroschyrer till protokoll från nämndmöten. Alla dessa dokument måste vara korrekta, uppdaterade och lätta att hitta. Därför har varje dokument numera en egen dokumentsida med relevant information. Här kan du se ett exempel. 

Det vi vinner på att skapa dokumentsidor för alla dokument är två saker, dels att det går att söka efter enskilda dokument. Om du vill ha en blankett för anmälan om kompostering av hushållsavfall så kan du helt enkelt skriva in det i sökfältet ovan. 

Det andra vi vinner på detta är att du själv lätt kan filtrera fram t.ex alla blanketter från Bygg- och miljöförvaltningen i dokumentlistan. Om du går till sidan dokument och klickar på kategorin "Blanketter" och organisationen "Bygg- och miljöförvaltningen" så visas alla blanketter som Bygg- och miljöförvaltningen har ansvar för. Du kan också välja att sortera dokumentlistan i kronologisk (senast uppdaterad) eller alfabetisk ordning. 

Tjänster för delaktighet och inflytande 2 oktober 2015

I vår nya externa webb har vi byggt in tre tjänster för delaktighet och inflytande. Nu kan du skapa en namninsamling, skicka en fråga till partierna och lämna förslag till kommunfullmäktige direkt via webben.

Ett av våra mål med att skapa en ny extern webb var att göra det lättare att vara delaktig i och utöva inflytande på kommunens politik och verksamhet. Därför tog kommunstyrelsen beslut om att sätta av pengar för att vi i projektet skulle kunna utveckla tre tjänster för delaktighet och inflytande. 

Namninsamlingar

Namninsamlingar på nätet är ett populärt sätt att skapa opinion, som redan används av en del kommuner i Sverige. I vår nya tjänst kan du skapa namninsamlingar och vem som helst kan skriva under dem. Namninsamlingar som får många underskrifter lämnas vidare till kommunstyrelsen. 

Namninsamlingar

Fråga politiken

I den här tjänsten kan du ställa en fråga till ett eller flera av partierna i kommunfullmäktige. Du kan också lätt se vilka partier som har svarat och vilka som inte ännu har svarat. 

Fråga politiken

Medborgarförslag

Alla som är medborgare i Östhammars kommun får lämna förslag direkt till kommunfullmäktige. Förslagen tas upp på kommunfullmäktiges möten. 

Medborgarförslag

Välkommen till en ny webb! 1 oktober 2015

Idag är vi väldigt stolta över att få presentera våra nya externa webbsida. Det finns mycket som är nytt här.

Vår nya externa webb är ny på flera sätt. Vi har inte bara skrivit om nästan allt innehåll utan också lagt till en hel del smarta funktioner som vi tror kommer att göra våra besökares upplevelse mer tillfredställande. Under veckan som kommer tänker vi berätta om en del av dessa nya funktioner. 

Idag vill vi berätta om ämnen. På våra nya externa webb är ämnen sidor där vi samlar nyheter, dokument och annan information om ett specifikt och tidsbegränsat ämne. Ett exempel är "Ny extern webbsida" som du ser till höger under rubriken "Ämne". Om du klickar på den länken kommer du till ämnessidan där alla nyheter om vår nya externa webbsida är samlade. 

Vi tror att ämnen är ett bra sätt att samla information för den som vill hålla koll på något specifikt som händer i kommunen eller som kommunen arbetar med. I framtiden kommer det också att vara möjligt att prenumerera på ett ämne så att du får ett mail så fort något nytt händer i ämnet. 

Ny webb från 1 oktober 30 september 2015

Idag den 30 september är sista dagen för vår gamla webb. I morgon möts du av en helt ny, modern och användarvändlig hemsida.

Det kommer att bli så mycket lättare att hitta svaret på din fråga genom att helt enkelt skriva din fråga i sökfältet. Den nya webben är baserad på statistik från den gamla webben, intervjuer och på de frågor som ställts till Östhammar Direkt.

Den är skapad efter dagens krav på tillgänglighet och struktur. Den är dessutom enklare att hantera för administratörerna.

Vi hoppas att du ska trivas i den nya webben.

Varmt välkommen!

Nästa vecka lanserar vi en ny hemsida 24 september 2015

Från och med 1 oktober kommer Östhammars kommun att ha en ny extern webbsida. Våra nya webbsida är snabbare, funkar bättre på mobilen och är lättare att hitta på.

Arbetet med att ta fram en ny extern webbsida började för ett år sedan. Fokus har bland annat legat på att skapa en extern webb som funkar lika bra i mobilen som den gör på din dator.
- Allt fler använder mobila enheter för att besöka vår hemsida, idag är det nästan 50% och den siffran ökar hela tiden, säger Anders Hedberg Magnusson, projektledare för den nya externa webben.

Tillgänglighet och tydlighet har också varit viktiga fokusområden i utvecklingen av den nya externa webben. 
- Det mesta av innehållet på den nya webben är helt nytt eller kraftigt omarbetat material från den gamla webben. Vi tror att ett bättre och enklare språk kommer att hjälpa många, säger Anders Hedberg Magnusson.

Enligt honom kommer utvecklingsarbetet att fortsätta även efter lansering.
- Vi har en lång lista med funktioner som vi vill lägga till på den nya externa webben för att göra den ännu bättre och för att hänga med i utvecklingen, säger Anders Hedberg Magnusson.

Påbörjad
24 september 2015
Senast uppdaterad
7 oktober 2015
Ansvarig organisation
Marknad och kommunikation

Kontakta oss

Skicka frågor och förslag om vår externa webbsida till webbredaktionen@osthammar.se