Gå till innehållet

Eldning utomhus och under Valborg

Att tända en majbrasa på Valborg är en trevlig tradition men på grund av det torra och varma vädret avråder Räddningstjänsterna i Uppsala län från eldning. Dock råder inte generellt eldningsförbud. Tänk på att all eldning alltid sker på eget ansvar.

Om man trots nuvarande avrådan vill elda till exempel en valborgsmässoeld måste detta genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker under eget ansvar. Viktigt är att tänka över vilka släckningsmöjligheter som finns på plats för att undvika spridningsrisk. 

Eventuellt eldningsförbud

Observera att ett eldningsförbud kan beslutas hastigt och det är därför viktigt att uppdatera sig om läget via länsstyrelsens hemsida.

Mer användbara tips

Vad ska jag tänka på om jag måste elda?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Appen Brandrisk utelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fyrverkerier

Avfyrandet av fyrverkerier är en av de vanligaste orsakerna till bränder utomhus på Valborgsmässoafton. Kommunfullmäktige beslutade vid senaste mötet den 23 april  att ändra § 11 i de lokala ordningsföreskrifterna till att:

”Användning av pyrotekniska varor tillåts bara från kl. 12.00 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt därpå följande dag till kl. 02.00. Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.” 

Läs mer om fyrverkerier på dinsäkerhet.se -  "Så skjuter du fyrverkerier"

Trevlig Valborg!

Kontakta oss

Publicerad
29 april 2019
Senast uppdaterad
29 april 2019