Gå till innehållet

Begränsad inomhusvarning i beredskapszonen runt Forsmarks kärnkraftverk

Länsstyrelsen berättar att Teracom för närvarande renoverar antenner i radiomasten i Östhammars kommun. Arbetet påverkar de varningsmottagare från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som länsstyrelsen delar ut till boende i beredskapszonen, på så sätt att de sänder med begränsad effekt.

Uppdatering 19 juni:

Teracom driftsatte tisdag 18 juni nya P4-sändare för att stärka upp radiomottagningen i beredskapszonen. Den tillfälliga frekvensen är på 105,6 MHz.

Vid frågor ber vi er att kontakta Teracoms kundtjänst på telefon 0771-91 00 85.

Mer information finns även på Teracoms webbplats:

Rapportera mottagningsproblemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Checklista för bättre radiomottagninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ursprungligt meddelande 14 juni:

Teracom utför ett planerat arbete med att byta radioantennen uppe i masten på sändarstationen i Östhammars kommun för Sveriges Radio. Nuvarande antenn ersätts av modernare antennsystem för ökad robusthet och driftsäkerhet av radioutsändningarna. Arbetet medför att alla Sveriges Radios programkanaler, P1-P4, som sänds från Östhammars kommun kommer att distribueras med reducerad effekt under tiden för antennbytet.

Antennarbetet påverkar de varningsmottagare från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som länsstyrelsen delar ut till boende i beredskapszonen, på så sätt att de sänder med reducerad effekt.

– Ett sätt att försöka få bättre mottagning är att fästa mottagarens antenn vertikalt. Det här är ett råd som även gäller under normala förhållanden, säger Ingela Grundel på enheten för stora olyckor hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Arbetet med antennbytet beräknas vara klar om fyra veckor, i mitten av juli. Radiomottagningen förstärks nu i området. Sedan ett år tillbaka används även larm via sms-avisering eller att boende blir uppringd via den fasta telefonen och ett meddelande blir uppläst.

– Under arbetsperioden kan RDS-mottagare låsa sig på annan frekvens än normalt för P4 Uppland, som kan ske inom vissa delar av beredskapszonen, säger Gernas Molla, tjänsteman i beredskap vid Länsstyrelsen Uppsala län.

När bytet av radioantennen i masten är klar kommer varningsmottagaren att fungera normalt igen och koppla upp sig mot frekvens 101,6. Om den inte skulle fungera, kontakta länsstyrelsen i Uppsala för utbyte av varningsmottagaren.

Karta över beredskapszon kring Forsmarks kärnkraftverk, markerat med en rosa linje kring kärnkraftverket (på cirka 15 km avstånd).

(uppdaterad 2019-06-18 med karta över beredskapszonen)

Relaterade länkar

Östhammars kommun om kärnenergiberedskap

Länsstyrelsen i Uppsala län om kärnenergiberedskap

SOS Alarm om Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA)

Kontakt på länsstyrelsen i Uppsala län

Gernas Molla
Handläggare, krisberedskap
E-post till Gernas Molla
Telefon 010-223 33 06

Gudrun Orava
Kommunikatör, krisberedskap
E-post till Gudrun Orava
Telefon 010-223 34 80

 

Publicerad
14 juni 2019
Senast uppdaterad
14 juni 2019
Ansvarig organisation
Kommunledningsförvaltning