Gå till innehållet

Beredskap för snöoväder

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för norra delarna av Uppsala län under fredagen, vilket ge besvärligt väglag. Kommunens snöentreprenörer och egna snöröjare har beredskap inför dygnets väntade snöoväder.

Enligt SMHI kan det komma uppemot 10 centimeter snö i delar av landet . Störst snömängder och blåsigast blir det nära kusten.

– Vi är redo och har kontinuerlig kontakt med våra entreprenörer, maskinerna står klara att köra ut om det skulle behövas, säger Lasse Karlsson, gatu- och fastighetschef i Östhammars kommun.

Gatu- och fastighetskontoret ansvarar för snöröjningen i kommunens tätorter. I Alunda, Gimo, Hargshamn, Hökhuvud, Norrskedika, Öregrund och Österbybruk har snöröjningen lagts ut på entreprenad.

Plogning av vägar sker i en fastlagd ordning och de vägar som används mest plogas först. Gator i bostadsområden tas oftast sist. En anledning till att snöröjning kan försenas är om det står många parkerade bilar ute på gatorna och hindrar plogbilen från att komma fram. Vägar och gång- och cykelbanor plogas med olika typer av fordon, och man försöker snöröja dem parallellt.

Läs om plogning och sandning på kommunens hemsida

Kontakter

Publicerad
1 februari 2019
Senast uppdaterad
1 februari 2019
Ansvarig organisation
Teknisk förvaltning