Gå till innehållet

Nu är samhällsveckan 2019 igång!

Under vecka 15 kommer alla kommunens elever i årskurs 8 att lämna sina skolor och istället vara på Bruksgymnasiet, Wilhelm Haglunds gymnasium, Sandvik, Kulturhuset Storbrunn och på Kommunhuset. De kommer att få träffa personer från flera olika yrken, besöka gymnasieprogram, träffa entreprenörer och få tankar kring ekonomi, den första anställningsintervjun och hur man själv kan utveckla sin kommun och ett hållbart samhälle.

Skolutvecklingsenheten på Barn- och utbildningsförvaltningen i Östhammars kommun har under två år genomfört en aktivitetsvecka för åk 8. Tidigare år har endast vissa pilotskolor deltagit men för första gången ska nu samtliga elever i åk 8 i kommunen delta! 

- Vi vill ge våra ungdomar en inblick i vad ett bra lokalsamhälle och en attraktiv arbetsgivare är samt hur man kan vara med och utveckla/påverka sin kommun och ett hållbart samhälle. Samhällsveckan ska också ge eleverna möjlighet att fundera kring olika yrkesval och vad som påverkar oss när vi väljer framtid, säger Lisbeth Bodén som är Barn- och utbildningschef och initiativtagare till Samhällsveckan.

Det här innehåller Samhällsveckan 2019

  • Introduktion av kommundirektör Peter Nyberg och inspirationsföreläsning av rapparen Petter.
  • Besök på Wilhelm Haglunds gymnasium och Sandvik Coromant.
  • Arbete med elevuppgiften på respektive skola.
  • "Framtidskoll" - om entreprenörskap, privatekonomi, anställningsintervju och olika yrken.
  • Presentation av olika yrken och program på Bruksgymnasiet.
  • Besök på kommunhuset med politiker och tjänstemän samt besök på Storbrunn.

Det här är elevernas uppgift under veckan

Elevernas uppgift är att komma med förslag på utvecklingsområden i vår kommun, från smått till stort. De ska under veckan ta fram förslag på:

  • Hur kan vår kommun bli världens bästa lokalsamhälle 2020? Hur blir vår kommun ett hållbart samhälle - socialt, ekonomiskt och ekologiskt? Vad vill just du ha för förbättringar i din kommundel?

Eleverna kommer, tillsammans med sina klasskompisar, få presentera sina förslag för våra kommunpolitiker och tjänstemän.

Följ Samhällsveckan 2019 i sociala medier

Skolutvecklingsenheten rapporterar från samhällsveckan på Östhammars kommuns instagramkonto och på sin egen Facebooksida. Häng med under veckan!

 

Publicerad
9 april 2019
Senast uppdaterad
9 april 2019
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningsförvaltning