Gå till innehållet

Vattenavstängning på Solängsgatan i Gimo fredagen den 26 April mellan ca. kl.08:00-12:00

För mer info se Gästrike vattens hemsida

I Skötsner-Edhlunds ateljé - Ljus och tid

Kliv in i Skötsner-Edhlunds ateljé, där ljuset är fotografernas palett och tiden förevigas.

Under sommaren visas utställningen "I Skötsner-Edhlunds ateljé - Ljus och tid” i Kulturhuset Storbrunn. Fotografier och föremål från en svunnen tid fyller konstrummet, foajén och barnhörnan. Här får du en inblick i fotografernas arbete och möjlighet att sätta in dig i modellernas upplevelse.

Många sommargäster passade på att fotografera sig med den skickliga Brita Skötsner-Edhlund bakom kameran. Hon hade tillsammans med sin förste man Anders Skötsner, flyttat hit från Rättvik i mitten av 1880-talet. Anders dog något år senare och hon kom själv att driva verksamheten vidare. 1895 gifte Britta om sig med sadelmakare Per Elis Edhlund från Forsmark. De fick barnen Josef, Sara och Tyra som finns med på många äldre Östhammarsfoton. Brita dog 1926 och firman drevs vidare av mannen, senare av sonen Josef fram till 1982. Ännu i mitten på 1970-talet tog han konfirmandfoton med moderns stora kamera, försedd med "svart skynke". Det var allt annat än en snabb procedur! Josef var en mycket noggrann person ibland kunde de ta upp till två timmar för att ta en bild. Det gjorde att en hel del barn hann ledsna och såg ganska sura på bilden.*

Bildsamlingen Skötsner-Edhlund

2016 fick Upplandsmuseet den så kallade Skötsner-Edhlunds samlingen i gåva av Östhammars kommun. Den består av drygt 20.000 glasplåtar och negativ tagna av ortens fotografer Brita Skötsner, Per Elis Edhlund och senare av deras son Josef Edhlund. Under ett par år har Upplandsmuseet arbetat med att digitalisera dessa bilder och cirka 9.000 bilder finns nu att utforska i digitalt museum.

Utställningsproducent

Sofie Stenberg skapar denna utställning med föremål från Östhammars kommuns och Frösåkerhembygdsförenings samlingar och fotografier från Upplandsmuseets digitala arkiv. Sofie Stenberg är uppvuxen i Alunda och nu verksam som konstnär och arkitekt i Uppsala. Hon jobbar med blandade tekniker och uttryck i varierande skalor i både fria konstprojekt, samarbeten, utställningar och uppdrag.

 

Utställningen visas 26 maj - 20 augusti på kulturhuset Storbrunn

 OBS! Under Kristi himmelfärdshelgen kommer utställningen att vara öppen:

Torsdag 26/5 10-13
Fredag 27/5 10-17
Lördag 28/5 10-13
Söndag stängt

Därefter går utställningen att se under bibliotekets ordinarie öppettider.

Se biblinord.se för att se aktuella öppettider för Östhammars bibliotek.

22 juni kl. 19.00 kommer Upplandsmuseet till Storbrunn för att berätta om deras arbete med att digitalisera samlingen och om Digitalt museum.

Fritt inträde. Drop in!

6 juli kl 19.00 kan du höra Torbjörn Forsman berätta mer om bildsamlingen, platserna och människorna framför och bakom kameran. 

Fritt inträde. Drop in!

*Källa: Torbjörn Forsman

Publicerad
25 maj 2022
Senast uppdaterad
25 maj 2022
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa