Gå till innehållet

Möt Håkan, vår nya kommunarkivarie!

Den 5 september tillträdde Håkan Åhlenius tjänsten som kommunarkivarie. Han tycker det är viktigt att arkivets information är tillgängligt för allmänheten och för forskare. En utmaning i det arbetet är att göra information sökbar över tid, det vill säga säkerställa att dokumenthanteringen är i linje med den tekniska utvecklingen.

Håkan Åhlenius har jobbat som arkivarie sedan 1995, bland annat på Region Gävleborg, eller landstinget som det hette då. Han har en filosofie kandidatexamen med historia som huvudämne och en påbyggnadsutbildning som resulterade i en arkivarieexamen.
  – Jag har en lång erfarenhet av att arbeta som arkivarie och har hanterat alla möjliga arkivfrågor. Till exempel införande av e-arkiv och signering, dokumenthanteringsplaner och arkivförteckningar främst i offentliga verksamheter, säger Håkan.
Han har även arbetat som personuppgifts- och dataskyddsombud samt med informationssäkerhet.
Närmast kommer han från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Vill göra information sökbar över tid

Håkan har alltid känt sig lockat av att arbeta som arkivarie inom en kommun, så när jobbet som arkivarie i Östhammars kommun annonserades var han inte sen att söka det.
  – Min första praktikplats under arkivarieutbildningen var på Gävle kommun. En kommun har så många olika verksamheter vilket det gör att arbetet känns stimulerande och utmanande, säger han.
Framför sig ser han möjligheten till modern dokumenthantering i kombination med ett tillgängliggörande av arkivens information för allmänheten och forskare - ett levande arkiv med fungerande struktur. Utmaningarna är att säkerställa att dokumenthanteringen är i linje med den tekniska utvecklingen, så att informationen blir sökbar över tid.

Viktigt med gott samarbete

Några av Håkans starka kort är viljan att främja ett gott samarbete samt att vara hjälpsam utifrån verksamheternas behov.
  – Jag tycker det är viktigt med samverkan och jag hoppas kunna vara delaktig i de processer ur vilket handlingar skapas, säger han.
När han inte är på jobbet gillar han att resa, träna och att umgås med  vänner. För att slippa lägga mycket tid på att pendla till bostadsorten Gävle hyr han ett övernattningsrum i Östhammar.
  – Och så gillar jag att skriva poesi, säger Håkan.

Kontakter

Publicerad
26 september 2022
Senast uppdaterad
26 september 2022
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret