Gå till innehållet

Nya taxor för upplåtande av offentlig plats

Fullmäktige i Östhammars kommun tog i april beslut om taxor för offentlig plats. Taxorna innehåller två delar, dels en uppdaterad torghandelsavgift och dels en ny del som rör taxor i samband med upplåtelse av offentlig plats. Båda delarna träder i kraft 1 juli.

Offentlig plats är ytor som allmänheten vanligtvis har tillgång till, exempelvis park, torg, trottoar, men kan även utgöras av andra platser. Tillstånd för nyttjande av offentlig plats krävs oavsett om det gäller en trottoarpratare, blomkruka eller en uteservering.

Varför tar kommunen betalt för nyttjande av offentlig plats?

Den rättsliga grunden för kommunens möjlighet att ta betalt vid upplåtelse av offentlig plats hittas i Lag (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, m.m (avgiftslagen). Där framgår att kommunen får ta ut en avgift som anses skälig med hänsyn till ändamålet med upplåtelsen, nyttjarens fördel, kommunens kostnader och övriga omständigheter.

För vem gäller dessa bestämmelser?

Den som avser att från och med 1 juli 2022 ansöka om:

  • Tillstånd om torghandel hos kommunen
  • Nyttjande av offentlig plats hos Polismyndigheten (polisens administrativa kostnader tillkommer)

Jag har frågor, vart vänder jag mig?

Om du har för avsikt att ansöka om nyttjande av offentlig plats till polismyndigheten så gör du gott i att först kolla vilken kostnad en eventuell upplåtelse skulle innebära för dig. Om du blir osäker kan du vända dig till Östhammar Direkt för vidare hjälp.

 

Kontakter

Publicerad
2 juni 2022
Senast uppdaterad
2 juni 2022