Gå till innehållet

Åtgärder på kommunens fastigheter - uppdatering

Östhammars kommun har inlett en översyn av våra egna fastigheter med anledning av den olycka där en tioåring föll från ett skoltak i Svedala i Skåne.

Fastighetschef Erik Kjellberg är medveten att det har hänt att barn och ungdomar tagit sig upp på tak på kommunala byggnader även inom vår kommun. Som fastighetsägare är vi skyldiga att se till att våra byggnader uppfyller samhällets lagar och regler.

- Det är spännande och barn är uppfinningsrika, och vad vi än gör kommer de att hitta vägar att ta sig upp. Därför uppmanar vi även föräldrar att prata med sina barn om riskerna, säger Erik Kjellberg, fastighetschef.

Försvåra för obehöriga

Kort sagt vill kommunen förhindra obehöriga att vistas på riskfyllda platser. Ett tak är generellt en sådan plats, vilket i vissa fall gör det problematiskt att säkerställa säkerheten för de som egentligen inte får vara där. Det finns regler enligt Plan- och bygglagen samt Boverkets byggregler för hur fastigheter ska utformas och det är kommunens skyldighet att uppfylla dessa kriterier. Det kan exempelvis gälla utformning av brandtrappor och att de i vissa fall inte ska ha stege som är nåbar från marken. Hänsyn måste också tas till bland annat tillgänglighets- och brandskyddsregler.

Tipsa gärna

Kommunen äger många fastigheter och tar gärna emot tips om allmänheten ser brister i de anordningar finns uppsatta eller om man helt enkelt sett någon som varit på taken. I det sista fallet kan ett tips ge skäl att se över hur de tagit sig upp på just den fastigheten, så att kommunen eventuellt kan se över vidare åtgärder. Vid pågående händelse bör man ringa polis.

- Vi ser såklart allvarligt på dessa händelser och hoppas att de som har för avsikt att ta sig upp förstår vilka risker som alltför lätt kan inträffa, avslutar Erik Kjellberg.

Uppdatering 2023-06-12

På grund av en ny händelse där barn tog sig upp på Frösåkerskolans tak har arbetet med att förbättra det fysiska skyddet och övervakning intensifierats. Kommunen arbetar för tillfället med kameraövervakning samt direktlarm till väktare, för att förhindra fler överträdelser. Dels är det farligt, och dels är det olagligt, att ta sig upp på taken. Prata gärna med era barn om vilka risker och konsekvenser det här kan innebära.

- Vi ser allvarligt på händelsen och därför har vi även anmält det som olaga intrång till Polisen, säger Erik Kjellberg, fastighetschef. 

 

Kontakt:

Östhammar direkt: 0173-86 000, osthammardirekt@osthammar.se

Polis - pågående händelse: 112

Kontakter

Publicerad
31 maj 2023
Senast uppdaterad
12 juni 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret