Gå till innehållet

Försök att skrämma gäss med laser

Det årligen återkommande problemet med gäss som smutsar ner stränder ska nu motas med grön laser. Ett antal kommuner och Länsstyrelser har med gott resultat skrämt iväg gässen med den nya metoden. Nu ska Östhammars kommun utvärdera hur metoden fungerar.

Tidigare försök att skrämma bort gässen, för att på så sätt undvika nedsmutsningen och den sanitära olägenhet som dessa innebär för badplatserna, har visat på varierade resultat. Kommunen har provat att lägga ut träatrapper i form av ormar och gäss som  tyvärr inte hjälpte så bra mot gässen och tyvärr i en del fall också vandaliserades. För tillfället är stängsel uppsatt på många platser runt om kommunens badplatser, vilket gör det obekvämt för gäss att lyfta och landa. Att sanera stränderna är också både kostsamt och tidskrävande.

Grannkommuner gav inspiration

Nu har Östhammars kommun tittat på bland annat Norrtälje, Eskilstuna och Västerås kommuner som med gott resultat använder grön laser. Det funkar så att man med en stark laser lyser framför, och runt, gässen vilka då störs och förhoppningsvis väljer andra platser att vara på. Bäst resultat ger det innan gässen får ungar, varpå Östhammars kommun vill prova det här så fort som möjligt.

Tillstånd och utbildning

Att använda denna typ av laser kräver tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten, men utöver detta kommer ett antal personer från kommunen att genomgå utbildning i risker och handhavande av utrustningen för att sen efter en utvärderingsperiod kunna sköta det här själv.

Den här skrämselmetoden kommer främst att användas tidig morgon när det är flest gäss på stränderna, men samtidigt färre människor. Badande kommer därför inte att behöva oroa sig för detta och förhoppningsvis blir det enda som medborgare märker av att det blir renare stränder.

Kontakter

Publicerad
29 maj 2023
Senast uppdaterad
29 maj 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret