Gå till innehållet

Naturen i fokus

örn.jpg

8 maj - 8 juni

Östhammars fotoklubb presenterar utställningen: Natur i fokus
Med Anders Forsberg, Göran Olsson, Affe Pettersson och Rolf Strandberg.

Matilda Enegren – Formation II

Matilda Enegren - Tre pojkar.jpg

13 mars – 4 maj

Människor, ögonblicksbilder, ljussituationer och detaljstudier är återkommande teman i den finlandssvenska konstnären Matilda Enegrens verk. Hon målar utsnitt ur tillvaron, observationer som pockar på hennes uppmärksamhet eftersom de framkallar någon form av förundran eller känslomässig respons.

Ett återkommande tema i målningarna och en huvudlinje i utställningen Formation II är ungdomar, ofta i täta gruppformationer med ryggtavlorna mot omvärlden. Matilda intresserar sig för gruppens dynamik och personernas fysiska närhet till varandra, samtidigt som de verkar fokuserade på och närvarande i en annan miljö utöver den omgivande.

Natasha Dahnberg - När vinden vänder

Natasha D.jpg

20 januari – 9 mars 2024

"Sedan två år tillbaka studerar jag mörka moln som kommer över Östersjön. Jag gör det när jag läser morgontidningen, bläddrar i mitt nyhetsflöde på sociala media eller sitter på stranden och tittar på Ålands hav. Under två år har det kommit katastrofnyheter från öst, från mitt hemland som angripit en fredlig granne och hotar hela Europa med krig.

Jag studerar bilder fyllda med rök över skogar och fält, över fredliga städer och byar, över skolor, museer och bibliotek. Om man ser bara en del av bilden, kan man bli lurad och förväxla röken med åskmoln. Man kan hoppas att vinden snart vänder och att åskan blåser bort. Men om man vet hur molnen uppstår, vet man vilka följder som kan komma.

Därför ritar jag moln som rör sig över Östersjön.

Jag har lärt mig olika molntyper och fått en favorit – cirrusmoln. Det är de som tyder på att vinden snart vänder.

För min utställning i Kulturhuset Storbrunn har jag valt att tillsammans med pastellmålningar som ska visas i konstrummet skapa några objekt som ska placeras bland böckerna i biblioteket. Det är teckningar som är gjorda med silvernål på kalkgrundade träpannåer, en teknik som användes av konstnärerna under medeltiden och renässansen innan blyertspennan var uppfunnen. Jag valde den tekniken med tanke på att krigets moln reser både i tiden och i rummet."

Karl Sjögren - Uppländsk prakt

Uppländsk prakt press1 (bild).jpg

25 november – 13 januari 2024
Bildhuggaren Karl Sjögren är verksam i Harg och utsågs 2017 till årets gesäll av Stockholms hantverksförening. I utställningen Uppländsk prakt gestaltar han valda delar av den Uppländska floran i trä.

Blomsterhav - Ewa Öhlund

Ewa 2.jpg

Hösten är oftast grå och trist, vintern är i antågande. Längtan efter sommaren och färger är stor hos många. Ewa Öhlund vill med sin utställning Blomsterhav ge färg åt den mörka årstiden och hopp om att något mer livfullt är i antågande. Utställningen består av målningar i olja och objekt. 

Visas 14 oktober - 18 november

Östhammars konstsalong 2023

Matilda Svensk - Silence.jpg

Under sommaren är det konstsalong på Kulturhuset Storbrunn. En professionell jury ledd av Eva Björkman, intendent på Konstfrämjandet Uppland, har valt ut totalt 50 verk av konstnärer med anknytning till Östhammars kommun som kommer att visas i tredelad utställning.

Försommar i havsbandet

17 maj – 17 juni

Arv och miljö

21 juni – 22 juli

Ut i världen och in i fantasin

26 juli – 26 augusti

Gustaf Broms – Om tid

kreativa_rum02_1880.jpg

11 MARS – 29 APRIL 2023

Gustaf Broms ställer ut utdrag ifrån tre arbeten, Stone project (2020-21), HOWL (2021-pågående) samt Merge (2022). De tre projekten förenas i att de alla har en relation till tankar om TID. Gustaf Broms arbetar i gränslandet mellan performance, rörlig bild och installation. Arbeten kretsar ofta kring frågeställningar om medvetandets natur och perforerade verkligheter.