Gå till innehållet

Mineralmuseet

Mineraler, bergarter och fossiler
– Välkommen in i stenrikets spännande värld.

Vackra ädelstenar, en falsk diamant, fluorescerade mineral, fossiler, massivt bly och ovanliga stenar från Grönland, Kolahalvön och Värmland – är några exempel på vad du kan se i Mineralmuseet.

2004 donerade Sten Niklasson en mineralsamling på cirka 600 olika exemplar till Östhammars kommun och 2022 ytterligare en bergartssamling samt en fossilsamling. Sten har rest världen runt och samlat på allt från kristaller till endemiska mineraler.

Mineralmuseet ligger precis vid Storrymningen.

I Dannemora har järnmalm brutits sedan 1600-talet och var ända fram till sekelskiftet 1900 den största och främsta järnmalmsgruvan. Malmen från Dannemora gruva och stångjärnet som smiddes i Vallonbruken gick sedan på export framför allt till England. Detta blev en grundbult för den ekonomiska utvecklingen i Sverige under 1600-, 1700- och 1800-talet.

Öppettider

Museet håller öppet för allmänheten under sommarsäsong och särskilda datum. Tider för 2024 uppdateras under våren. 

Vill du boka ett besök utanför allmänhetens öppettider kan du kontakta Österbybruks herrgård eller Boka Uppland. 

Under november/december 2023 genomför vi en renovering, då är museet helt stängt för besök (även guidade turer). 

Guidade visningar

Guidade visningar i gruvområdet arrangeras av Stiftelsen Österbybruks Herrgård.
Läs mer om deras verksamhet på stiftelsens hemsida osterbybruksherrgard.se.

Gruppresor till Dannemora och Österbybruk kan bokas genom Boka Uppland.

Kontakt

Frågor om Mineralmuseet besvaras av:

Lisa Karm Togo, lisa.karm.togo@osthammar.se

Peter Källman, peter.kallman@osthammar.se

Fler upplevelser i och runt Dannemora

Storrymningen

Storrymningen 1.jpg

Kliv ut på utsiktspaviljongen vid kanten av Storrymningen. Hisna över det 140 meter djupa handbrutna gruvhålet.

Storrymmningens djup uppkom av att malmen bröts genom tillmakning d v s berget upphettades med ved och kyldes hastigt av. Först på 1730-talet infördes successivt krutsprängning. I samband med att dynamiten introducerades under andra hälften av 1800-talet gick gruvbrytningen under jord och gruvgångar började bildas. Storrymningen är ett av världens största handbrutna dagbrott.

Gruvmuseet

Gruvmuseet 1080x1080.jpg

Gruvmuseet är beläget i det gamla gruvstallet i Dannemora skapat av Dannemora Hembygdsförenings gruvgrupp 2017. I museet visas en stor samling av gamla verktyg och maskiner som använts vid gruvbrytning, en stensamling från gruvan med olika bergarter och en unik sammetsklädd kungatunna som kung Oscar den II åkte ner i gruvan vid ett besök 1875. Museet är även berikat med en samling konstverk av Österby konstnären Roine Jansson alla med motiv av arbetet nere i gruvan.

Dannemora äventyr

Gruvhål_1080x1080.jpg

Företaget Acensio AB erbjuder en unik och spännande upplevelse där man får utforska tre historiska gruvor i Dannemora under en två timmarstur. Gruvorna, som är från 1500-talet, inkluderar Södra Silvbergsgruvan, Svavelgruvan och Djupgruvan. Under turen får man se resultatet av olika typer av brytmetoder som användes vid gruvdriften, såsom tillmakning och krutsprängning. Man passerar även de mäktiga och stora ispelarna och gruvsalarna som de södra fälten i Dannemora är kända för. För att ta sig ned till ca 70 meters djup i gruvorna använder man ett säkert och välutvecklat via ferrata-system. Detta är en fantastisk möjlighet att lära sig om gruvdriftens historia samtidigt som man får en adrenalinpumpande och minnesvärd upplevelse.

Läs mer om priser och hur du bokar Äventyret i Dannemora

Evenemang vid Mineralmuseet

Evenemangets kategorier
 • Mineralmuseet
 • Barn
 • Företag
 • Socialt
 • Utställning
 • Visning

Dannemoradagen

Passa på att gå guidade turer, hör historiska sägner, prova-på att klättra ner i isgruvan (åldersgräns), besök… läs mer inne i evenemanget

Evenemangsinfo
Dannemora
Evenemangets kategorier
 • Sommarlov
 • Mineralmuseet
 • Barn
 • Företag
 • Utställning
 • Visning

Mineraljakter och annat stenkul

Följ med på en promenad i Södra fälten och leta efter mineraler, stenslipning och smyckestillverkning. Varje lördag… läs mer inne i evenemanget

Evenemangsinfo
Mineralmuseet