Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

”Årets snöröjning har varit en utmaning”

Sedan snön tog kraft har det totalt kommit två meter snö i Östhammars kommun. Årets snöfall har varit en tuff prövning för alla involverade i snöröjningen. Med en ansvarig person för all snö jour i kommunen, har arbetet fungerat bra, trots de stora mängderna snö som kommit.

Ett gott samarbete mellan flera parter

Totalt är det tre personer som jobbar med snöberedskapen och till sin hjälp har de sex entreprenörer som ska ut med 26 enheter och ploga samtidigt. Anders Hedberg har ansvaret för snöjouren i kommunen. Han och de som ingår i beredskapen åker ut respektive vecka och bedömer när det är dags att ringa in entreprenörerna som sedan ska inställa sig på plats inom 45 minuter, ansvaret omfattar alla fem orter.

Mycket positiv feedback

Årets snöröjning har genererat i mycket positiv feedback. Många är glada och tacksamma över att arbetet skötts bra och att man kommer fram på vägarna trots att snön bara faller och faller.

– Givetvis går det inte att få alla nöjda, men vi är väldigt glada över all positiv feedback som vi hittills fått. Jag vill rikta en stor eloge till alla iblandade i snöröjningen i år, snöjouren, entreprenörer och interndriften. Ni har gjort det skitbra, säger Anders Hedberg, ansvarig för snöberedskapen.

Extrem år

– Det har varit en tuff ”prövning” med alla snö som hittills kommit i år. Det är kul att se att vi tillsammans har löst detta och gjort ett riktigt bra jobb. Det har verkligen gått i ett sen all snö kom, det skiljer sig givetvis år till år, men detta år har varit ett extrem år, menar Anders.

Flera tippar till toppen

I och med den mängd snö som kommit, har många av de tippar som finns i kommunen blivit maxade till toppen. Det finns cirka tolv snötippar i kommunen dit snön transporters med lastbil.

Stora kostnader

Budgeten för snöröjning har legat på 6.3 miljoner i år och räknas från januari till december. Detta har övertrasserats på grund av den stora snömängden som kommit. Nu har den totala kostnaden landat på 11.2 miljoner i år, vilket betyder 4.9 miljoner ”back”.

”Hoppas på mindre nederbörd”

Nu hoppas Anders på en mildare fortsättning på vintern och en långsam snösmältning framöver.

Kontakter

Publicerad
25 januari 2024
Senast uppdaterad
25 januari 2024
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret