Gå till innehållet

Gräsö gårds naturreservat – bland orkidéer, kulturmiljö, kor och klippor

Under förra veckan var Kultur- och Fritidskontoret och Samhällsbyggnadskontoret, tillsammans med Upplandsstiftelsen och besökte Gräsö gårds naturreservat. Syftet var bland annat att i fält kartlägga befintliga anläggningar och anordningar för besöksmålet i stort, men också i dialog med arrendator titta på olika utvecklingspotentialer.

Gräsö gård är ett 313 hektar stort naturreservat med åkrar, beteshagar, strandängar och skog. Kommunen äger marken, Upplandsstiftelsen (natur- och friluftsliv) och Östhammars kommun förvaltar (fastigheter) naturreservatet gemensamt och en arrendator driver jordbruk och vandrarhem inom fastigheten.

Stig gräsö

Skyltar till bland annat Gräsö gård

Gräsö gårds naturreservat som besöksmål

Gräsö gård kan man besöka med olika syften, dels kan man hyra ett rum och övernatta på vandrarhemmet som arrendatorn ombesörjer och kanske hyra en cykel för att ta dig runt på ön, men även för en enkel dagsutflykt finns många natur-, kultur- och friluftsvärden att ta del av.

Intill bostället och jordbruksanläggningen finns idag en väderkvarn från 1869 att titta närmare på, samt den så kallade Klockarhagen som är inramad av en gärdesgård. Gärdesgården fyller flera syften, såväl kosmetiskt ur ett kulturhistoriskt perspektiv men också för att hålla betesdjuren i hagen.

Klockarhagen har till följd av betad hagmark upprätthållit höga naturvärden och örtrikedom genom åren. Här finns också det mytiska Ryssaltaret, där du kan ana historiens vingslag genom att begrunda upphöjningen av torv i marken som efterliknar en femuddig stjärna.

Inom naturreservatet löper i dagsläget även två stigar, Kostigen och Skogsstigen 1,5 respektive 3,5km långa. De slingrar sig fram genom skogslandskapet som erbjuder höga naturvärden till följd av den kalkrika jorden. Informationstavlor är uppsatta längs med stigen för att berätta om naturvärden och kulturhistoria.

Tips att besöka andra delar av Gräsö

Vid huvudparkeringen finns en liten informationsbyggnad som är väl värd ett besök. Här kan du lyssna på berättelser om Gräsö gård, rysshärjningarna och gräsömålet, du kan lära dig mer om naturen och få tips om andra besöksmål på Gräsö. Byggnaden är öppen att besöka året om.

Promenad i snön 1

Promenad i skogen 

Naturreservatet och dess föreskrifter

Naturreservat upprättas för att långsiktigt skydda värdefull natur. Det är viktigt att du som besöker det är medveten om vad man får och inte göra. I grund och botten tillämpar vi Allemansrätten när vi är ute i den fria naturen, vilket enkelt förklaras genom principen att vi ska ”inte störa, inte förstöra”. I ett naturreservat behöver man dock förstå ytterligare förbud, lagar och föreskrifter, som bland annat kan innebära att du ska koppla hunden, inte göra upp eld mer än på anvisade platser eller framföra motorfordon utanför anvisade vägar, med mera. Läs på skyltar vad som gäller för det naturreservat du besöker.

Kvarn på Gräsö 1
Kvarn ute på Gräsö


Här kan du läsa mer om hur ett Naturreservat fungerar:

https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/skyddad-natur/olika-former-av-naturskydd/naturreservat/

Östhammars kommun kommer fortsättningsvis att informera mer om Allemansrätten.
 

Här kan du läsa mer om Gräsö gård och naturreservatet:

Naturreservatet: Gräsö gård — Naturkartan
Vandrarhemmet: https://www.grasogard.se/

Kontakter

Publicerad
25 mars 2024
Senast uppdaterad
25 mars 2024
Ansvarig organisation
Kultur- och fritidskontoret