Gå till innehållet

Koka kranvattnet i Alunda

Uppdaterad 240201, kl 12:02 - Provtagningar visar att kranvattnet kan användas som vanligt igen och behöver inte kokas.
Från och med i dag, onsdag den 31 januari 2024, uppmanar Gästrike Vatten AB alla som bor och vistas i Alunda att koka det kommunala kranvattnet innan det används till dryck, matlagning och tandborstning. Kokningsrekommendationen gäller tills vidare.

Under tisdagen den 30 januari uppstod en vattenläcka på en huvudledning i området Fresta Klev. Som en försiktighetsåtgärd uppmanar de nu alla i Alunda att koka sitt kommunala dricksvatten då det finns en risk att bakterier kommit in i ledningsnätet. En vattentank med rent dricksvatten finns vid Olandsskolan, Marmavägen. 

Duscha och diska som vanligt

Kokningsrekommendationen gäller alla i Alunda som ska dricka, laga mat och borsta tänderna med det kommunala kranvattnet. Bakterier i vattnet kan göra att man mår illa och kräks. Vattnet kan dock användas för att duscha, tvätta och diska som vanligt.

Regelbunden provtagning

Gästrike Vatten AB arbetar nu med regelbunden provtagning av vattnet för att kunna säkerställa rent dricksvatten. Kokningsrekommendationen gäller tills vidare och kommer att hävas så snart godkända provresultat uppnås.

Läs mer om att koka vatten på vår hemsida: www.gastrikevatten.se/koka-vat... 

Kontakter

Publicerad
31 januari 2024
Senast uppdaterad
31 januari 2024
Ansvarig organisation
Gästrike Vatten