Gå till innehållet

Östhammars brandstation söker fler deltidsbrandmän!

Som deltidsbrandman i Östhammar blir du en del av ett engagerat team som skyddar och räddar samhälle under kriser. Med flexibel beredskap och omväxlande utmaningar är varje dag en möjlighet att bidra på riktigt. Nu söker Östhammar fler deltidsbrandmän, är du nästa stjärna?

Vad gör en deltidsbrandman?

En deltidsbrandman kombinerar sin vanliga anställning med brandmansuppdraget. Deltidsbrandmännen har 6-7 minuter på sig att nå stationen och åka ut på larm när de är i beredskap. De arbetar i team om fem (ett befäl och fyra brandmän) och hanterar en mängd olika uppdrag, såsom bränder i byggnader och på marken, trafikolyckor, djurräddningar och sjukvårdsinsatser. Varje grupp står i beredskap enligt ett roterande schema, med jour dygnet runt.

Krav och träning

För att bli en deltidsbrandman måste man uppfylla specifika fysiska krav som inkluderar simning och ett konditionstest på rullband. Potentiella kandidater genomgår även en läkarundersökning och flera tester i Uppsala. Godkända sökande får sedan en betald treveckors grundutbildning i brandkårsyrket.

Arbetsmiljö och förmåner

Deltidsbrandmännen i Östhammar tjänstgör genom ett flexibelt schemasystem och tränar regelbundet med sin grupp. Den årliga ersättningen är cirka 100,000 kronor plus ett träningsbidrag på 3,000 kronor. År 2023 svarade stationen på 168 larm, varav ungefär 60 var under dagtid.

Från kommun till brandstation

Fredrik Jansson är deltidsbrandman i Östhammar men även arbetsledare på Östhammars kommun. Han är ett strålande exempel på hur man kan balansera ett heltidsarbete med en roll som deltidsbrandman. För att få en djupare inblick i hur detta kan fungera, läs Uppsala brandförsvars artikel: Har du en brandman på din arbetsplats?

Söker du nya utmaningar?

Östhammars deltidsstation vänder sig nu till dig som vill göra en viktig insats i samhället och samtidigt ta del av ett spännande och omväxlande arbete som brandman. Om du är intresserad av att veta mer om vad jobbet innebär, kan du se en film om testerna på följande länk: https://youtu.be/5zn7pfINyf4.  

–Joina vårt team och bli en lokal hjälte idag. Det är oerhört lärorikt och ingen dag är likt den andra. Är du intresserad är du varmt välkommen att kontakta mig, säger Johan Lundmark, stationschef på deltiden i Östhammar.

Skicka intresseanmälan till Johan.Lundmark@Uppsala.se. 

Kontakter

Publicerad
23 april 2024
Senast uppdaterad
23 april 2024
Ansvarig organisation
Kommunikation och kundtjänst