Gå till innehållet

Skola och socialtjänst tar armkrok för att förebygga utanförskap bland unga

Ett nytt skolsocialt team ska arbeta för att fler unga ska ha en fungerande skolgång eller en etablering på arbetsmarknaden. I fredags, den 22 mars, hölls en workshop med avstamp för arbetet i Östhammars kommun.

Skolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga utanförskap, missbruk och ohälsa. Tidiga insatser från skola och socialtjänst kan vara avgörande för att avbryta en negativ utveckling. Det menar regeringen som gett ett gemensamt uppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen att stödja skolhuvudmän och socialtjänst när det gäller att inrätta och organisera skolsociala team.

Workshop i Kvarnen

Det har Östhammars kommun tagit fasta på. I fredags, i förra veckan, hölls en workshop på Kvarnen i Gimo för det nya teamet som är en samverkan mellan skola och socialtjänst.
Skolsociala teamet består av Ida Florén, Johanna Säterberg och Annika Amahirwa. Ida jobbar heltid i det nya skolsociala teamet (SST) och är anställd av barn- och utbildningskontoret. Johanna och Annika fördelar sin arbetstid mellan teamet och att jobba som familjebehandlare på Råd och Stöd.

Omvärldsspana och inventera behov

Frida Berggren, elevhälsosamordnare på barn- och utbildningskontoret, och Jonas Karlberg Lindegren, biträdande enhetschef på omsorgskontoret, utgör tillsammans med teammedlemmarna en operativ grupp. Med på uppstarten var också verksamhetscheferna för grundskolan och gymnasiet.
Under vårterminen kommer teamet att fokusera på att jobba ihop sig, omvärldsspana och inventera behov genom att åka ut till skolorna och träffa elevhälsopersonal och rektorer. 

Öka sin närvaro i skolan

– Ida, Annika och Johanna kommer tillsammans med skolornas elevhälsoteam att arbeta för att fler ungdomar som har en upprepad eller längre frånvaro ska öka sin närvaro i grundskolan och gymnasieskolan, säger Frida Berggren.
 
Team
 

Kontakter

Publicerad
26 mars 2024
Senast uppdaterad
26 mars 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret