Gå till innehållet
I samband med oljeutsläppet i Hökhuvud försörjer Gästrike Vatten de boende med vatten via en vattentank, ansluten till ledningsnätet. För mer information se Gästrike Vatten´s hemsida

Buller från musikverksamheter

Musikbuller_webb

Du som verksamhetsutövare är ansvarig för ljudnivån från din verksamhet och att du inte utsätter grannar eller omgivning för störningar. Dina besökare ska kunna njuta av musiken och boende i närheten ska inte störas av din verksamhet. Om du har väl fungerande rutiner och regelbundna kontroller har du bra förutsättningar att upptäcka om musiken spelas för högt.

Det gäller om du ska spela musik efter kl. 22 

Om du vet eller tror att din verksamhet ska spela musik som är högre än 55 (dBA) på din grannes husfasad efter kl. 22 så ska du alltid kontakta Miljökontoret för godkännande och rådgivning. Du når oss via byggochmiljo@osthammar.se eller genom att kontakta Östhammar Direkt.

Så säger reglerna

Det är Folkhälsomyndighetens riktvärde som används för bedömning av musikbuller. Mätningen utgår främst från rum i bostäder. Dessa riktvärden är strängare än för andra ljud eftersom ljud från musik som tränger in i bostaden ofta upplevs som mer störande än annat ljud vid samma ljudnivå.

Riktvärdet är därför satt till en relativt låg nivå, 25 decibel (dBA) då de som utsätts för musikbuller ofta uppger att de är störda redan vid låga ljudnivåer. Eftersom en vanlig bostadsfasad enligt Boverket reducerar ljudet med cirka 30 (dBA) anses en högsta ljudnivå utomhus vid bostadsfasad få vara 55 dBA.

En verksamhet som spelar musik utomhus på en veranda eller uteservering ska alltså inte spela musik med högre ljudnivåer än att detta gränsvärde kan hållas vid närliggande husfasader.

Här kan du ta del av Östhammars kommuns riktlinjer för buller från musikverksamhet

Frågor & svar om buller

Hur högt får ljudet vara vid musikevenemang?

Ljudet får inte överstiga 55 (dBA) på grannens husfasad efter kl. 22.

Varför går gränsen vid just 55 dB(A)?

Enligt miljöbalken får det inte låta så högt att det innebär en olägenhet. Gränsen på (dBA) vid grannens husvägg bygger på riktlinjer och rekommendationer från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Dessa säger att ljudnivån inte bör överstiga (dBA) i sovrum. Eftersom en normal husvägg beräknas ta bort (dBA) så är värdet därför (dBA) vid husväggen. Detta underlättar också mätningar, då dessa kan ske vid husets yttervägg.

Vem är ansvarig om boende störs av buller?

Det är alltid verksamhetsutövaren (arrangören) som ansvarar för ljudvolymen vid evenemang och hur detta påverkar omgivningen. 

Vad ska jag göra om jag störs av hög musik och buller?

Om du störs av höga ljud efter kl. 22 ska du i första hand kontakta den som stör. Då har den som är ansvarig för verksamheten möjlighet att sänka volymen eller åtgärda störningen på annat sätt.

Om detta inte hjälper kan du kontakta kommunen via Östhammar direkt. Vi kontrollerar att verksamheterna följer miljöbalken med tillhörande råd.

Vilka tider gäller bestämmelserna om höga ljud?

Enligt riktlinjerna för musikbuller är hög musik (DJ och livemusik) utomhus nära bostäder generellt olämpligt efter kl. 22, då endast lågmäld bakgrundsmusik bör förekomma.

När behöver jag söka tillstånd hos kommunen för mitt musikevenemang?

Om du vet eller tror att din verksamhet ska spela musik som är högre än 55 dB(A) på din grannes husfasad efter kl. 22 så ska du kontakta Miljökontoret för godkännande och rådgivning. För att skydda din omgivning kan du då komma att behöva göra åtgärder och anpassningar i din verksamhet. Tänk på att vara ute i god tid med din anmälan och meddela oss 8 veckor innan ditt evenemang.

Kostar det något att göra anmälan?

Vid mer komplicerade ärenden kan en timavgift för handläggning komma att tas ut. 

Ska jag meddela Östhammars kommun om jag ska spela musik på en privat fest?

Nej. Riktlinjerna gäller kommersiella verksamhetsutövare som anordnar evenemang vid ett eller ett flertal tillfällen.

Vad gäller när enskilda bilister eller personer spelar hög musik?

Vid en pågående störning från enskilda bilister ska du kontakta polisen, som sedan 1 juli 2021 har möjlighet att bötfälla enskilda bilister som spelar för hög musik. Om du blir störd av enskilda personer som spelar hög musik ska du kontakta störningsjour eller polis.

Vad gör Östhammars kommun när en anmälan om höga ljud kommer in?

Om Bygg- och miljönämnden får in ett klagomål kontrolleras främst verksamhetsutövaren som berörs, och att denna har följt och följer sina riktlinjer och de regler som finns. Om ärendet behöver utredas vidare så undersöks ljudnivåerna hos den klagande.

Vad kan jag som verksamhetsutövare göra för att minska ljudet från min verksamhet?

För att minska risken för höga ljudnivåer är det viktigt att både du som verksamhetsansvarig och fastighetsägaren känner till vilken ljudisolering som finns mellan lokalen och bostäder i och runtomkring fastigheten. Då kan du minimera störningsrisken till grannarna genom att antingen ljudisolera eller anpassa musikanläggningen utifrån fastighetens förutsättningar. Ibland kan det vara så enkelt som att rikta om högtalarna.

Vad gör jag om jag blir störd av ett tillfälligt musikevenemang på allmän plats?

I Miljöbalken så är en olägenhet inte tillfällig vilket betyder att vi på Miljökontoret inte kan agera mot en tillfällig störning, om den inte är extrem på något sätt. Även tillfälliga musikevenemang där hög musik planeras, ska anmälas till Östhammars kommun för rådgivning. Detta för att hjälpa till att minska störningen. 

Hur mäter man ljudet?

Att mäta ljud är ofta väldigt komplicerat men en ungefärlig mätning kan man göra exempelvis med en mobilapp.

Kan jag lämna mitt klagomål anonymt?

Du har rätt att lämna ditt klagomål anonymt, men vi kan oftast inte utreda ditt ärende vidare om vi inte känner till din adress.