Gå till innehållet

Vattenavstängning i Östhammar - Lassarettsvägen, 29 april kl 12 - till 30 april kl 23. Vattnet behöver kokas tills ny rekommendation kommer. Vi har gjort en temporär lösning som innebär att vi behöver vara sparsam med användande av vattnet. Dricksvatten finns att hämta vid huvudentren till sjukhuset. Läs mer på Driftstörningar - Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)

Medborgarförslag till KF. Angående färskvattenförbrukning och möjliga besparingar.

Jag anser att vid nybyggnation i kommunens regi av tex lägenheter, storskola, simhall och Radhus/ egna hem KF skall ha riktlinjer om installation av återvinning på så kallat gråvatten. Vatten från duschar, tvättställ, tvättmaskiner och avrinning regnvatten från tak kan tas tillvara och efter rening användas i spolning av toaletter och till att värma vatten .


Till exempel: Bara värmeåtervinning från 40 duschar i ett badhus är beräknad årlig energibesparing På 560 000 kwh. I reda pengar är detta 280 000 kronor. Samtidigt tär man inte på grundvattnet i onödan. Vilket är väldigt viktigt då vi i kommunen alltid har lågt grundvatten. Värmeåtervinning av gråvatten med koaxial värmeväxlare och värmepump är användbart i tex

Simhallar och boenden. I mindre byggnationer och egna hem rekommenderas installation av återanvändning av gråvatten och vattenavrinningstak till att spola toalett er.

Östhammars Kommun bör kunna kräva detta i all nybyggnation i egen regi såväl som krav i Bygglov till andra, då grundvattnet i regionen alltid är låg jämfört med rikssnittet.

Svar från Tekniska kontoret

Svar på medborgarförslag gällande färskvattenförbrukning och möjliga besparingar

Ett medborgarförslag har inkommit gällande färskvattenförbrukning och möjliga besparingar. Förslaget är bra och användbart i nybyggnationer men det är svårt att vända värmeväxlare för duschvattnet i befintliga hus eftersom duschvattnet hamnar i samma avlopp som toalett- och handfatsvatten. Det medför en nedkylning av duschvatt­net och att skilja på avloppen blir en orimligt hög kostnad som inte är ekonomiskt försvarbar.

Det vi gör för att spara både varmvatten och vatten är att byta alla duschsilar till snålspolande och byta blandarna till elektroniska automatblandare. I renoveringen av Gimo simhall tas överskottsenergin från ishallen till vara och förvärmer badvattnet, varmvatten och även spolvatten. Spolvattnet förvärms för att inte kyla av sandbädden i sandfiltret vid backspolningen, allt för att spara energi. Vid nybyggnationer eller renoveringar tar vi alltid med energisparåtgärder av olika slag för att minska på energianvändning och vattenförbrukning.


Förslagsställare
Skydd enligt PUL
Inlämnat
den 29 september 2017
Status
Besvarad
Sociala medier