Gå till innehållet

Sopsortering i Olandsskolan/Östhammars kommun

I nuläget finns det nästan ingen sopsortering på Olandsskolan, med undantag för i matsalen. Allt avfall från skolan slängs i samma container. Det spelar ingen roll om det är glasspapper från kiosken, papper eller häftstift från personalrummen eller matavfall från HK-salen. Det är nästan pinsamt, eftersom det finns en återvinningscentral bara 2-3 kilometer från skolan. Dessutom är den här skolan en plats för barn och ungdomar, och vi borde föregå med gott exempel så att de senare i livet ska kunna göra bra och miljösmarta val. Det här förslaget handlar om Olandsskolan, men egentligen önskar vi förbättra sopsorteringen hos alla skolor i kommunen.

Vi vill förbättra skolans sophantering, och se till att vi återvinner mer av vårt avfall, så att vi på så sätt kan bli mer miljövänligare. För att uppnå detta mål önskar vi placera ut fler pappersinsamlingar, behållare att slänga pant i och flera containrar, för att bättre kunna ta hand om vårt avfall.

Vi tycker att vi borde se till att slänga våra sopor i olika containrar, papper för sig, plast för sig, metall för sig, matavfall för sig och brännbart för sig. Alla i varsin. Vi medger att det blir många containrar, men å andra sidan så kommer de inte att behöva tömmas lika ofta. Men, för att det här systemet ska fungera måste vi också få hjälp med att transportera avfallet till återvinningscentralen. Till det behövs lastbilar.

Vi har inga bestämda tidsintervaller inom vilka containrarna ska hämtas, eftersom tiden det tar för en att bli full kan variera mycket mellan de olika containrarna. Matavfallet eller pappret kommer till exempel att behöva tömmas mycket oftare än containern för metall. Vi tycker istället att vaktmästaren ska få i uppgift att kontrollera när containrarna behöver tömmas. Vi tänker sedan att vaktmästaren tar kontakt med Renonorden, som sköter sophämtningen, och ber dem att transportera respektive container till återvinningscentralen.

Vi har två olika platser där vi tänker oss att containrarna skulle kunna stå. Båda dessa ställen har stor plats för sopbilen att kunna backa in och hämta dem, och dessutom finns det redan containrar där, vilket betyder att skolan tycker att det är okej att de står där. (Se GIS-Karta i bifogat dokument)

Men, för att hela container-systemet ska fungera så måste soporna också sorteras redan innan de hamnar i de olika containrarna. Det ska ordnas genom att vi ställer ut olika soptunnor som ska förvara olika sorters avfall runtom i skolan. Vi tänker ställa dem på platser där mest personer brukar vara. Vi tänker också ställa en i varje korridor. Eventuellt att man ställer en i varje klassrum, om det inte bli för dyrt.

Varför ska man återvinna då? Jo, om man återvinner så behöver man inte bryta lika mycket nya resurser för att kunna tillverka nya prylar. Istället kan man återanvända gamla material såsom olika metaller, plast och papper.
En annan bra anledning till att återvinna är att man från matavfall kan utvinna något som kallas för biobränsle eller biogas, som man bland annat använder för att driva bussar.

Bakgrundsinfo

Förslaget är ett resultat av en fältstudie av Alundas hållbarhet som vi genomför som en del av So-undervisningen på Olandsskolan.
Bifogat finns GIS-Karta.


Svar från Tekniska kontoret

Ett medborgarförslag har inkommit gällande sopsorteringen vid Olandsskolan i Alunda. Kommunen är ansvarig för insamling av hushållsavfall och annat jämförligt avfall. Vi samlar in brännbart restavfall samt matavfall och vi erbjuder sedan 1 januari 2017 även insamling av wellpapp från våra verksamheter.

När det gäller Olandsskolan krävs en ombyggnation för att kunna ha en fullskalig utsortering av matavfall och för att uppfylla arbetsmiljökraven.
Ombyggnationen av lokalerna beräknas kunna vara klara under våren 2018.

När det gäller förpackningar av metall, plast, kartong och glas samt tidninar är något Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för.
1994 togs ett beslut i riksdagen där man lägger miljöansvaret på producenterna.
FTI grundades 2005 och ägs av matrialbolagen.

Vi ser positivt på ert arbete och är gärna behjälpliga i kontakten med FTI.

Tekniska kontoret

Annlixa Bexelius, Teknisk chef
Lasse Karlsson, Gatu- och Fastighetschef


Förslagsställare
Johan Larsson, Elsa Blom, Mattias Gustavsson & Oskar Wiklund
Inlämnat
den 24 maj 2017
Status
Besvarad
Sociala medier