Gå till innehållet

Vattenavstängning i Östhammar - Lassarettsvägen, 29 april kl 12 - till 30 april kl 23. Vattnet behöver kokas tills ny rekommendation kommer. Vi har gjort en temporär lösning som innebär att vi behöver vara sparsam med användande av vattnet. Dricksvatten finns att hämta vid huvudentren till sjukhuset. Läs mer på Driftstörningar - Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)

Sopsortering på Olandsskolan

Vi vill bygga en anläggning för sortering av sopor i utkanten av Olandsskolans skolgård. För tillfället slängs allt avfall i en och samma container. Soporna bränns och släpper ut en hel del avgaser som påverkar den globala uppvärmningen negativt. Så, när man bränner avfall förstör man materialen och kan inte använda dem igen. Då måste man göra nya material vilket kostar mycket pengar och slösar på naturresurser. Det är inte hållbart någonstans.
Förutom alla dessa nackdelar med att bränna allt avfall, är det olagligt att inte sopsortera.

Istället för att bränna avfallet föreslår vi att det ska byggas en sopsorteringsstat-ion vid badmintonplanen vid skolgårdens utkant. Det ska finnas glasstation, både för färgat och ofärgat glas, sortering av hårdplast, mjukplast och metall, batteristation och sortering av miljöfarligt avfall. Matrester från hemkunskapen, matsal och kiosk ska komposteras så att de blir till matjord. Glömda kläder ska inte slängas, utan ges bort till t.ex. Öppen hand. Tidningar, papper och wellpapp ska också sorteras och återvinnas.
Om vi återvinner avfallet slipper vi bryta nya resurser till nya material.
Vi sparar alltså både ekonomiskt i längden - och på miljön om vi återvinner.
Vi vill också placera soptunnor med sopsortering i klassrummen och i skolkorridorerna. Vi föreslår att fem minuter ska dras från varje ämne varje vecka och skapa tid till sopsortering. Det är trots allt vi som lever och växer upp nu som måste få ett annat, hållbart beteende. Dessutom får man fysisk aktivitet när man sopsorterar, vilket är bra för inlärningen i skolan. När containrarna på sophanteringen är fulla föreslår vi att vaktmästaren får som uppgift att kontakta RenoNorden.

Problemet vi har försökt finna en lösning på är inte ovanligt. För att vi här på jorden ska kunna förbättra och anpassa oss till de naturresurser vi har måste alla börja ta mer ansvar. Om vi fortsätter som vi gör just nu kommer alla våra resurser ta slut, vilket kommer leda till stora komplikationer i vårt samhälle, vår utveckling och vår överlevnad.

Svar från Tekniska kontoret

Svar på medborgarförslag om sopsortering vid Olandsskolan, Alunda

Ett medborgarförslag har inkommit gällande sopsorteringen vid Olandsskolan i Alunda. Kommunen är ansvarig för insamling av hushållsavfäll och annat jämförligt avfall.
Vi samlar in brännbart restavfall samt matavfall och vi erbjuder sedan 1 januari 2017 även insamling av wellpapp från våra verksamheter.

När det gäller Olandsskolan krävs en ombyggnation för att kunna ha en fullskalig utsor­ tering av matavfall och för att uppfylla arbetsmiljökraven. Ombyggnationen av lokalerna beräknas kunna vara klar under våren 2018.

När det gäller förpackningar av metall, plast, kartong och glas samt tidningar är det nå­ got Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för. 1994 togs ett beslut i riksdagen där man lägger miljöansvaret på producenterna. FTI grundades 2005 och ägs av materialbolagen.

Vi ser positivt på ert arbete och är gärna behjälpliga i kontakten med FTI. Vi kommer även att se över möjligheten att förlägga en återvinningsstation för förpackningar i Olandsskolans närhet.


Förslagsställare
Skydd enligt PUL
Inlämnat
den 13 juni 2017
Status
Besvarad
Sociala medier