Gå till innehållet

Hur går det till?

EU-valet går till på samma sätt som valen till kommun, landsting och riksdag i Sverige. Du får ett röstkort hem i brevlådan och kan sedan förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen. Du väljer vilket parti du vill ska representera dig i Europaparlamentet. Du kan rösta på en viss person på partiets lista genom att sätta ett kryss vid namnet. Ett parti måste få minst 4 procent av rösterna för att få plats i Europaparlamentet.

Rösta på valdagen

På ditt röstkort som skickas hem till dig med post framgår det vilket valdistrikt och vilken vallokal du tillhör. På valdagen kan du endast rösta i din egen vallokal.

Förtidsrösta

Ska du förtidsrösta? "Här kan du förtidsrösta". 

Övriga sätt att rösta

Utöver att rösta på valdagen eller förtidsrösta har du möjlighet att:

  • Rösta från utlandet via brevröst, på ambassad eller konsulat.
  • Budrösta (detta gäller enbart vissa väljare).
  • Rösta med ambulerande röstmottagare (detta gäller enbart vissa väljare).

Läs mer om det här.

Viktig information

En viktig regel som gäller för alla sätt att rösta är att väljaren själv måste göra i ordning sin röst, det vill säga, lägga valsedeln i valkuvertet. Du som inte själv kan göra iordning din röst, kan be röstmottagarna i vallokalen, som har tystnadsplikt, om hjälp.

Om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller annan orsak inte kan rösta själv går det bra att rösta med bud (t ex. en närstående familjemedlem eller vårdpersonal). Läs mer "Rösta med bud eller ambulerande röstmottagare".

Du måste ha med en id-handling för att få rösta. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste visa en id-handling.

Kontakta oss