Gå till innehållet

Vattenavstängning på Solängsgatan i Gimo fredagen den 26 April mellan ca. kl.08:00-12:00

För mer info se Gästrike vattens hemsida

Olyckor och kriser

3. Vattenbrist

Vatten är ett livsviktigt livsmedel och vi klarar oss inte många dagar utan att dricka.

Vad kan hända?

En större samhällsstörning med dricksvatten kan till exempel vara att vattnet blir förgiftat eller att trycket i kranen sjunker på grund av ett elavbrott.

Vid förgiftning är det viktigt att du håller koll på

Då får du information om hur du ska hantera vattnet och var du kan hämta färskt vatten att dricka.

Vad kan jag göra?

Du kan lagra vatten på olika sätt:

Förvara vatten i dunkar

Att förvara rent dricksvatten i rengjorda flaskor och dunkar i ett svalt och mörkt rum kan göra att det håller sig färskt i cirka en vecka. Det innebär givetvis också att du behöver byta ut vattnet varje vecka för att det ska fungera.

Förvara vatten i frysen

För dig som har möjlighet är det bra att förvara vatten i frysen. Fyll ett par petflaskor till tre fjärdedelar och lägg in dem i frysen. Det blir ett lager för dricksvatten och frysklampar för att hålla låg temperatur i frysen vid till exempel ett elavbrott.

Fyll badkar, dunkar eller petflaskor med kallvatten

Du som kanske varken har stor frys eller utrymme för att förvara vatten mörkt och svalt kan vid elavbrott som varar länge än fyra timmar fylla badkaret, dunkar eller petflaskor med kallvatten innan trycket i kranen försvinner.

Vad gör kommunen?

Inom det kommunala vatten- och avloppsområdet (va-området) har vi ett försörjningsansvar till dig som är abonnent.

I kommunen finns också hushåll som inte är kopplade till det kommunala nätet. De försörjer sitt behov via en grävd eller borrad brunn. De ansvarar själva för kvaliteten på och tillgången till vatten. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på vattennivån i brunnen, och om du upplever kvalitetsförändringar ska du omgående kontakta ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium.

Nödvatten och nödvattenplan

Om det händer något som gör att det normala vattenledningsnätet inte kan användas, behöver dricksvatten delas ut på något annat sätt. Detta dricksvatten kallas nödvatten och distribueras genom att vi ställer ut vattentankar på lämpliga platser.

Var vattentankar placeras ut

I nödvattenplanen finns information om var vattentankar kommer att placeras ut vid en kris. Där kan de hushåll som normalt försörjs med kommunalt vatten hämta sitt dricksvatten. Samhällsviktiga verksamheter som till exempel vårdboenden, barnomsorg och tillagningskök är också identifierade i planen. 

Nödvattenplan

I nödvattenplanen beskrivs ansvarsförhållanden, beslutsgång och de prioriteringar som behöver göras när alla inte kan få nödvatten samtidigt. Planen redogör också för vad som gäller när kommunen behöver nödvattenförsörja användare av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen och/eller enskilda dricksvattenanläggningar. Innehållet baseras på gällande lagstiftning och råd i Livsmedelsverkets guide för nödvattenplanering.

Länkar

Nödvattenplan

FAQ-nödvatten

FAQ-nödvatten

Kontakta oss