Gå till innehållet

Att rösta i valet 2022

Söndagen den 11 september 2022 är det allmänna val i Sverige. Då ska vi som är invånare i Sverige välja vilka politiska representanter som vi ska ha i riksdag, regioner och kommuner . På den här sidan kan du läsa mer om hur, var och när du kan rösta i Östhammars kommun.

Gör din röst hörd

Att rösta är det viktigaste verktyg du har som medborgare för att kunna påverka de politiska beslut som rör dig. Vilka ska få ditt förtroende att styra de kommande fyra åren? 

3. Så röstar du

241639348_184035823831066_6489750580342498301_n

Du röstar till valen riksdag, region- och kommunfullmäktige  i Sverige. Du får ett röstkort hem i brevlådan och kan sedan välja om du vill förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen. Du väljer vilket parti du vill ska representera dig i de olika valen. Du kan rösta på en viss person på partiets lista genom att sätta ett kryss vid namnet. 

Du måste ha med en id-handling för att få rösta. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste visa en id-handling.

Röstkort

Röstkorten skickas ut av Valmyndigheten cirka tre veckor innan valet. Om ditt röstkort på något sätt har kommit bort, kan du kontakta  Valkansliet på telefon 0173-86 404 för utskrift av dubblettröstkort eller besöka Östhammar direkt, Stångörsgatan 10, Östhammar under deras öppetider (länk)

Rösta på valdagen

På ditt röstkort som skickas hem till dig med post framgår det vilket valdistrikt och vilken vallokal du tillhör. På valdagen kan du endast rösta i den vallokal röstkortet hänvisar dig till.

Förtidsrösta

Från och med den 24 augusti 2022 till och med valdagen, 11 september, kommer du att kunna förtidsrösta på följande ställen, länk till Här kan du förtidsrösta

Övriga sätt att rösta

Utöver att rösta på valdagen eller förtidsrösta har du möjlighet att:

Viktig information

En viktig regel som gäller för alla sätt att rösta är att väljaren själv måste göra i ordning sin röst, det vill säga, lägga valsedeln i valkuvertet. Du som inte själv kan göra iordning din röst, kan be röstmottagarna i vallokalen, som har tystnadsplikt, om hjälp.

Om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller annan orsak inte kan rösta själv går det bra att rösta med bud (exempelvis med hjälp av en närstående familjemedlem eller vårdpersonal) eller ambulerande röstmottagare. Läs mer under flik 6 "Rösta med bud eller ambulerande röstmottagare".