Gå till innehållet

Många vill bidra till en bättre arbetsmiljö

Personalomsättning och höga sjuktal indikerade att allt inte stod rätt till på arbetsplatsen Edsvägen 16 i Östhammar. Nu genomförs workshops, för att ta reda på vad som behöver förändras. Engagemanget hos medarbetarna är stort. Målet är en arbetsmiljö där alla trivs och mår bra.

Förändrade arbetssätt

Det är trångt kring bordet i konferensrummet på Edsvägen 16. Många vill vara med och bidra, när arbetsgivaren Östhammars kommun tar tag i en situation som över tid genererat både personalomsättning och höga sjuktal.
– Vi har redan identifierat en hel del som vi kommer att behöva jobba med och förändra. Det handlar exempelvis om organisation, ledarskap, schemaläggningar och arbetssätt, säger Yvonne Stigsson och Anne-Charlotte Backman, båda undersköterskor på Edsvägen 16.

Svårt att rekrytera

Yvonne och Anne-Charlotte älskar sina jobb och ångrar inte att de valde vårdyrket. Men båda saknar att vara del av en samspelt arbetsgrupp och att ha ett schema som tillåter återhämtning.
– Den senaste tiden har allting handlat om ekonomi och om att hitta olika sätt att spara pengar. Fungerande arbetslag har splittrats och olika schemalösningar har prövats, det ena sämre än det andra, berättar Yvonne som varit sjukskriven på grund av utmattningssymptom.
Det har resulterat i att kollegor sagt upp sig för att börja jobba någon annanstans. Några har, i likhet med Yvonne, blivit sjukskrivna. Och det har varit svårt att rekrytera nya medarbetare.
– Det fattas ständigt folk. Vikarier hjälper till att hålla verksamheten i gång, men det innebär ett ökat ansvar och en större arbetsbelastning för den ordinarie personalen, säger hon.
– Många vikarier är fantastiska men alla har inte samma känsla för uppdraget. Vårdyrket är inte ett extrajobb som passar vem som helst, säger Anne-Charlotte.

Stort intresse

Höga sjuktal och stor personalomsättning. Så vill inte arbetsgivaren Östhammars kommun att det ska fortsätta att vara på arbetsplatsen. För att ta reda på vad det är som felar genomförs nu en rad workshops tillsammans med medarbetarna. Intresset är stort, i genomsnitt deltar 35 personer varje gång. 

Inga färdiga lösningar

Efter fyra omgångar med workshops sammanfattar hundratals post it-lappar det som medarbetarnas idéer kring förändrade arbetssätt och för att åstadkomma en förbättrad arbetsmiljö på Edsvägen 16. Medarbetarna har dessutom fått svara på en enkät, vars svar ska hjälpa till att visa vägen.
– Vi behöver hitta en samsyn kring vilka åtgärder som behöver göras, säger Anneli.
Hon poängterar att det inte finns några färdiga lösningar och att det här är ett arbete som alla kommer att behöva bidra till.
– Det kan handla om bemanning, ansvarsfördelning och schemaläggning men också om våra attityder och beteenden, säger hon.

Kunna ge en bra vård

I december kommer resultatet från workshopparna att sammanställas under rubriker som exempelvis bemanning, arbetsbelastning, schema, arbetssätt, introduktion, ledarskap och kommunikation.
– Då tänker vi oss att förbättringsåtgärder konkretiserats och att vi vet mer om hur nästa steg i arbetet ser ut, säger Anneli och Jenny.
Undersköterskorna Yvonne och Anne-Charlotte välkomnar främst en tydlig ledning och ett fungerande schema, vilket de tror kommer att lösa en del av problemet med att kunna rekrytera kompetent personal. Det tycker de är den viktigaste förutsättningen för att kunna ge en bra vård.
– Att få vara delaktig i förbättringsarbetet som startats upp gör också att jag känner att det här kommer att bli bra, även om det kommer att ta lite tid, säger Yvonne.

Publicerad
9 december 2019
Senast uppdaterad
9 december 2019
Ansvarig organisation
Edsvägen 16