Gå till innehållet

En konstnär i kafeterian

En dramatisk och detaljrik bild av en målning har fått många att stanna upp på vägen till lunchrummet. Stina Åhléns starka uttryck kring den pågående Coronapandemin väcker uppmärksamhet och påminner oss om att fortsätta visa hänsyn i våra möten med varandra.

Stina Åhlén är en av medarbetarna på Framsteg, en av Daglig verksamhets arbetsenheter. Hon jobbar i lunchrummets kafeteria på kommunhuset och med att dela ut post, men det är inte det enda hon gör. Hon tycker mycket om att teckna och måla och hon har sina alster samlade i skissblock.
  – Jag målar mina tankar och känslor. Ibland målar jag miljöer och landskap också, olika vyer från Östhammars och Enköpings kommuner där Stina bor och har sin släkt.

Bra att prata om det

Ett av hennes skissblock är fyllt av teckningar och målningar. En av bilderna sticker ut lite extra. Det är en stark bild, som får betraktaren att stanna upp. Karaktärerna är svarta och ämnet berör oss alla. Den handlar om Coronapandemin och det virus som sprider sig över jorden.
Stina, som inte har något eget behov av att visa upp och ställa ut sina målningar, lät sig övertalas av kollegor och arbetsledning att fotografera av bilden och sätta upp den på väggen i lunchrummet. Många har stannat upp för att titta och kommentera bilden. Många har även uttalat sin beundran för Stinas konstnärliga uttryck.
  – Bilden beskriver hur läget ser ut i världen just nu, som livet ser ut. Många är oroliga för smittan och då kan det vara bra att prata om det, säger hon.

Uttryck för oro

Att Stina är uppdaterad och kunnig om Coronapandemin råder ingen tvekan. Hon berättar om hur allting började i Kina, om smittspridningen och om börsen som rasade i USA. Bilden visar toalettpapper som människor köpte hejdlöst av i början av pandemin och en spruta med vaccin som just nu är under framtagande och testas på människor.
Stina håller med om att det är en stark bild som sammanfattar och ger uttryck för den oro som finns kring risken för smittspridning av sjukdomen covid-19. Hon är glad över det engagemang kollegorna i huset visat hennes målning, även om hon också kan känna sig lite obekväm med all uppmärksamhet.

Målar för sin egen skull

Hon trivs med sina arbetsuppgifter i kommunhuset och har inga planer att bli konstnär på heltid.
  – Det är mycket jobb som behöver göras här varje dag, säger hon.
På fritiden tycker hon om att titta på tv och surfa på internet. Och så tycker hon om att läsa, när hon inte tecknar och målar förstås. I sitt hem, i byn Hamra utanför Alunda, har hon sin andra arbetsplats. Det är ett stort skrivbord med skissblock, pennor och allt annat hon behöver när hon ska teckna och måla.
Att måla betyder mycket för Stina, som bland annat varit med och skapat kulisser till ett lokalt teatersällskap. Kanske kan hon tänka sig att ställa ut sina målningar i framtiden men mest målar Stina för sin egen skull, för att ge uttryck för sina tankar och känslor. Det räcker för henne just nu.
  – Men vi är många som hoppas få se mer av Stinas konstnärliga uttryck i framtiden, säger Sofia Lindholm, arbetshandledare på Daglig verksamhet.

Publicerad
25 september 2020
Senast uppdaterad
25 september 2020
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret