Gå till innehållet

I dag firas Förskolans dag!

Förskolans dag är inte vilken dag som helst. Det är en dag späckad med aktiviteter och överraskningar i våra förskolor. Kreativiteten är stor vad det gäller att hitta på festliga aktiviteter. Dagen genomförs i syfte att synliggöra förskolan och dess verksamhet.

Förskolans dag brukar firas tredje torsdagen i maj varje år, med undantag om det är Kristi himmelsfärdsdag, vilket det är i år. Förskolorna bestämmer själva vilka aktiviteter som görs och vad som passar utifrån läget.

Firande utomhus utan vårdnadshavare

De flesta aktiviteterna genomförs utomhus, att minimera risken för smittspridning är givetvis prioriterat även denna dag.
– I normala fall brukar vi fira tillsammans med barnens vårdnadshavare i samband med en familjekväll på förskolans gård. Men i dessa tider fick vi tänka om och hålla firandet på förmiddagen och utan vårdnadshavare, berättar Jenny Andersén, rektor på Rubinens förskola i Gimo.

Disco, springlopp, bingo och Greta Gris

På förskolorna runt om i kommunen görs aktiviteter som mulleuppdrag, bingo samt motorikbana. Det blir springlopp, disco och lekar. Några har utformat sina aktiviteter utifrån olika teman som Pippi, Pelle Svanslös eller med inriktning på hållbar utveckling, hälsa, språkutveckling och Håll Sverige rent. Några grillar hamburgare till lunch medan andra ordnar fiskdamm med glassar som nappar på kroken. Uppfinningsrikedomen är stor hos våra förskolepedagoger och det blir en spännande kväll för alla vårdnadshavare att lyssna in barnens upplevelser och intryck från årets Förskolans dag.
– Dagen har varit mycket lyckad! Entusiastiska barn, engagerade pedagoger och ett fint väder. Höjdpunkten för barnen hos oss var nog när Greta Gris kom och hälsade på som avslutning av firandet, säger Jenny.

Kontakter

Publicerad
14 maj 2020
Senast uppdaterad
14 maj 2020
Ansvarig organisation
Sektor bildning