Gå till innehållet

Så här påverkas kommunens verksamheter av de skärpta allmänna råden.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om att skärpta allmänna råd för hela Uppsala län för minska smittspridningen av covid-19. Det här påverkar Östhammars kommuns verksamheter på olika sätt. Här har vi sammanfattat förändringar som kan påverka dig som kommuninvånare.

Förändringarna gäller från och med 20 oktober till och med 13 december om inget annat anges. Förändringarna kan komma att förlängas eller justeras. 

De skärpta råden innebär bland annat att du som bor och vistas i Uppsala län ska undvika fysisk kontakt med personer som du inte bor med. Detta innebär att verksamheter behöver vidta åtgärder bland annat för att minimera antalet besökare vid en och samma tidpunkt. 

Precis som tidigare gäller det att du är helt frisk och håller avstånd när du besöker våra verksamheter. Tillsammans minskar vi smittspridningen!

Öppna förskolan 

Verksamheten stängd från den 25 november.

Bruksgymnasiet

Bruksgymnasiet övergår till delvis fjärr- och distansundervisning från och med måndagen den 23 november. Läs mer på Bruksgymnasiets hemsida

Kommunala förskolor och grundskolor

Fortsätter sin undervisning som vanligt. 

Ungdomsgårdar

Håller öppet som vanligt med max 20 personer per ungdomsgård. 

Kulturskolan

Har undervisning som vanligt med vissa justeringar, t.ex. vissa inställda gruppverksamheter. Berörda elever kontaktas av sin lärare. Läs mer på Kulturskolans hemsida

Dagverksamheten på Edsvägen 16 

Verksamheten är stängd.

Restauranger vid vår särskilda boenden

Stängt tillsvidare.

Östhammar Direkt

Håller öppet enligt ordinarie öppettider. Länk till Östhammar direkt

Badhus och gym

Anläggningarna har öppet som vanligt, dock begränsar vi antal besökande till max 50 personer i lokalen. Detta medför att personal på anläggningen har rätt att neka tillträde när 50 besökare uppnåtts.

 • Kom ihåg att torka av maskinerna efter varje användning! 

 • Byt, om möjligt, om hemma innan, för att minska eventuell trängsel i omklädningsrummen. 

 • Du kommer frisk till våra anläggningar.

 • Håll minst 1,5 meters avstånd till andra besökare.

 • Tvätta händerna regelbundet, helst vid varje byte av maskin. 

Du som hyresgäst (föreningar, företag, och privatpersoner), ansvarar för att bidra till minskad smittspridning genom åtgärder såsom de allmänna råden lyder, ovan.  Uppmana till handtvätt, bidra med handsprit, och eventuellt ytdesinfektion för utrustning. 

Öregrunds gym omfattas från 12/11 av restriktioner för allmänheten:

 • Gymmet som sådant kan fortsättningsvis användas men möjlighet till att använda omklädningsrum samt duschmöjligheter försvinner 07:30-15:00 måndag till fredag, till följd av risk för ökad smittspridning.

 • Öregrunds sporthall och gym skiljer sig från de andra anläggningarna, då den sitter ihop med skolbyggnaden, därav enskilt beslut för den anläggningen.

 • För att minska flöde av gymgäster i skolbyggnaden hänvisas dessa till den ingången som är i direkt anslutning utifrån till gymmet (07:30-15:00).

Länk till kommunens gym och badhus.  

Bastu och solarier

Håller stängt då det bedöms att utrymmena är för små för att på ett tillfredsställande sätt möjliggöra säkert avstånd, 1,5 meter, till varandra.

Biblioteken

Öppet enligt ordinarie öppettider. På bibliotekens egen hemsida, Biblionord,  hittar du information om hur du kan låna böcker och elektroniska böcker samt se aktullea öppettider samt telefonnummer till respektive bibliotek. 

 • Vi fortsätter att anpassa antal besökare samtidigt i våra bibliotek. Var vänlig följ rekommendationer från vår personal på plats.

 • Vi uppmanar förskolor, fritidshem och skolklasser att förboka sina besök för att undvika att det blir för många besökare samtidigt i biblioteksrummet. Använd gärna våra självbetjänings maskiner så mycket som möjligt! Kom ihåg lånekort!

 • Vi packar gärna ihop bokkassar som sedan kan hämtas vid entrén efter överenskommelse. Kontakta ditt bibliotek via telefon eller mail via Biblionord i god tid före eftersom det tar en stund att plocka ihop det ni önskar. 

 • Det går fortfarande bra att boka våra datorer. Vi har även Wifi som du kan boka in dig på med mobil eller egen dator. Ring innan för att boka tid via Biblionord.

 • Gimo bibliotek är stängt för renovering, förhoppningen är att vi öppnar igen måndag 14 december. Vi har förlängt lånetiden för redan utlånade böcker.

Kulturhuset Storbrunn

24 november infördes ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Vi har under hösten arbetat hårt med att försöka ställa om och anpassa verksamheten så mycket som möjligt. Det är ändå ett par programpunkter och aktiviteter som inte kommer att kunna genomföras. Höstens kvarvarande program påverkas såhär:

Höstens kvarvarande program:

 • Kurt Simons utställning är öppen 19/11-19/12, endast ett sällskap i taget är tillåtet i konstrummet. Utställningen kommer även att finnas tillgänglig digitalt på storbrunn.se/konstrummet inom kort.

Digitala mötesplatser och livesändningar:

 • 21 november hålls ett digitalt Filosoficafé
 • 27 november livesänds föreläsning om hedersrelaterat våld via Facebook.com/upplevaochgora
 • 5 december livesänd Völvans saga 14.00 och Völvans spådom 19.00 via Facebook.com/teateroland

Inställt:

 • 28 november konserten med Sound Pollution Eclectic
 • Biograf Storbrunn har valt att hålla stängt tillsvidare
 • Jullovsaktiviteter som var inplanerade kommer inte att hållas i år. Håll utkik efter digitala upplevelser istället!

Återvinningscentraler 

Öppet som vanligt. Om risk för trängsel uppstår kan centralen behöva stänga tillfälligt. Sedan den 3/11 är bytbodarna är stängda. 

 • Håll minst 1,5 meters avstånd mellan alla personer.

 • Vänta kvar i din bil tills det blir din tur.

 •  Sortera avfallet innan du åker hemifrån.

 • Du måste själv packa ur och slänga ditt avfall. 

 • Ska du enbart slänga förpackningar finns det återvinningsstationer på flera platser i kommunen. Länk till återvinningsstationer i vår kommun.

Kommunens medarbetare

Anpassar sitt arbete efter råden,genom att när så är möjligt att arbeta hemifrån, undvika kollektivtrafik och att i de verksamheter där det är möjligt alltid hålla avstånd.

Läs mer

Läs mer och se de skärpta allmänna råden för Uppsala län på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Läs mer om de skärpta allmänna råden på Region Uppsalas hemsida.

Läs Östhammars kommuns samlade information om covid-19.

Kontakter

Publicerad
23 oktober 2020
Senast uppdaterad
24 november 2020
Ansvarig organisation
Kommunledningsförvaltning
Ämne
Coronavirus - Covid-19