Gå till innehållet

Avrådan från bad - Algblomning vid Gräsö

Länsstyrelsens informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) rapportera om en misstänkt algblomning, vid Mårtensboda på Gräsön. ICBV bedömer att det troligtvis rör sig om cyanobakterier, och råder därför allmänheten att undvika kontakt med vattnet. Man bör inte bada och inte heller låta hundar vistas nära vattnet.

I slutet av förra veckan fick informationscentralen för Bottniska viken in en rapport om en misstänkt algblomning vid Mårtensboda på Gräsön i Östhammars kommun. ICBV bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier och rekommenderar därför att man undviker kontakt med vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar  direkt till Länsstyrelsens informationscentralen via deras telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mejl, icbv@lansstyrelsen.se.

Publicerad
12 juli 2021
Senast uppdaterad
12 juli 2021
Ansvarig organisation
Sektor samhälle