Gå till innehållet

Militärövning i Roslagen 23-31 maj

Livgardet genomför en så kallad krigsförbandsövning mellan 23-31 maj i ett område som sträcker sig från Gävle i norr till Oxelösund i söder, från Enköping i väst till Roslagen i öst. Sammanlagt deltar cirka 700 personer i övningen.

 

Patrullering till fots och med fordon, spårarbete med hund, kortare och enklare stridsmoment samt polisiära ingripanden och fordonskontroller är några exempel på övningsmoment. Det är i huvudsak Livgardets förband som övas men flera förband deltar i övningen som i huvudsak genomförs kring Gävle-Stockholm-Oxelösund, Roslagen samt Gävle-Gimo-Österbybruk. 
  – Med tanke på att det är krig i länder nära oss är det viktigt att så många som möjligt vet att det är en övning som pågår, så dela gärna informationen med fler för att undvika eventuell oro, säger Malin Hübinette, säkerhetsskyddschef.

Utgör inga trafikhinder 

Övningen kommer att pågå både dag-, kvälls- och ibland nattetid. Skottlossning med så kallad lös ammunition kan förekomma, men då endast i mindre omfattning. Överenskommelser om detta har gjorts med berörda markägare. Då enheterna transporteras med mindre fordon kommer man märka av dessa på vägarna kring övningsområdena, men de bedöms inte utgöra några trafikhinder. 

Upprätthålla och utveckla kompetens 

Övningen är planerad sedan länge och är dels en slutövning för dem som gör värnplikten just nu, dels en repetitionsutbildning för krigsplacerade officerare och soldater samt en övning för att upprätthålla och utveckla kompetensen hos dessa.

Om du har frågor kan du kontakta:
Övningsledningen: 0768-98 97 49, 0733-18 69 14, 0708-47 89 70
Livgardet kommunikationsavdelning/presstjänst: 0702-52 96 44, 0738-51 34 72

Kontakter

Publicerad
13 maj 2022
Senast uppdaterad
13 maj 2022
Ansvarig organisation
Sektor verksamhetsstöd