Gå till innehållet

Färre butiker säljer folköl till unga

En gång om året genomför vi oannonserade kontrollköp av folköl eller tobaksvaror, för att försäkra oss om att butikerna inte säljer dessa varor till personer under 18 år. I år var det endast 17 procent av butikerna som inte gjorde ålderskontroll, i jämförelse med 25 procent i fjol.

– Det är en glädjande förbättring men helst vill vi förstås se ett nollresultat, säger Lennart Eriksson, alkoholhandläggare.
Metoden med kontrollköp är en del av kommunens folkhälsoarbete och görs för att senarelägga alkoholdebuten. Syftet är att förbättra och utveckla rutinerna för ålderskontrollen hos återförsäljarna. 

Återkoppling till försäljare 

Butiker som säljer folköl och tobaksvaror har en skyldighet att ha kontrollprogram och att utbilda sin personal, så att de vet vad som gäller och inte säljer folköl och tobak till personer som ännu inte fyllt 18 år.
  – Resultatet från kontrollköpen ger oss tillfälle att ha dialog med återförsäljarna och påminna dem om detta, säger Lennart.
Han menar att det här arbetet är både viktigt och effektivt. Återkopplingen till de återförsäljare som missat att göra ålderskontroll skapar tillfälle för reflektion och ett ökat fokus på gällande lagstiftning.
  – Det är bra att vi är ute och gör de här kontrollköpen. Det är ett uttryck för att vi bryr oss om våra ungdomar, säger Lennart. 

Tobaksvaror nästa gång

Nästa gång kontrollköp ska genomföras kommer det att handla om tobaksvaror.
  – Det vita snuset som är så populärt bland ungdomar är kanske ett större problem just nu är vad folkölen är. Sist vi genomförde kontrollköp sålde en av fyra butiker snus utan att fråga vår unga kontrollköpare om ålder. Det är inte ok, säger Lennart. 

Ansvar inför valborgsfirandet

Snart är det valborgsfirande – en av årets festliga högtider. Då hoppas Lennart att återförsäljare av tobak och folköl tar sitt ansvar och inte säljer dessa varor till ungdomar.
  – Och så hoppas jag att alla vuxna tar sitt ansvar på motsvarande sätt och tänker på att barn och unga är särskilt sårbara för alkoholens effekter, säger Lennart.

Kontakter

Publicerad
22 april 2024
Senast uppdaterad
22 april 2024
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret