Gå till innehållet

Nytt kartsystem i Östhammars kommun

Östhammars kommun inför ett enhetligt kartsystem som ersätter de tre olika kartsystem som finns idag

Ett enhetligt system
Enligt ett direktiv från SKL, Sveriges kommuner och landsting ska alla Sveriges kommuner införa ett enhetligt kartsystem, SWEREF 99. Hittills har omkring 100 av Sveriges 290 kommuner infört systemet och Östhammars kommun ersätter de tre olika kartsystem som finns i kommunen idag.

Gäller i hela landet
- Arbetet börjar nu och allt ska vara klart tills den första advent 2010. Det handlar om att vi noggrant mäter ett visst antal punkter över hela kommunen för ingå i ett gemensamt referenssystem som gäller över hela landet, säger Peter Öhberg, byggnadsinspektör och projektledare vid Byggnadskontoret i Östhammar.

Tydligare och enklare
För gemene man kommer det nya systemet inte att märkas men för till exempel en projekterare från Kiruna som vill planera ett bygge i Östhammar kommer det att innebära en väsentlig skillnad. Det blir en tydligare, enklare och mer noggrann hantering om byggnader och kartor är i samma system.

- Man kan likna det med att ha olika mätsystem i meter och fot. Om alla använder samma mätmetod underlättare det ju betydligt, betonar Peter Öhberg.

Landhöjningen kräver nya kartor
Östhammars kommun har också valt att samtidigt justera sina kartor efter den landhöjning som pågår. Landhöjningen varierar och är störst i norra Sverige vid Bottenvikskusten (cirka 1 cm/år) och minst i Skåne (cirka 0 cm/år).

- Alla våra höjdkartor förändras. Den senaste justeringen gjordes på 1970-talet och den nya höjdkartan (RH 2000) beräknas räcka ett bra tag.

Läs mer om de nationella referenssystemet SWEREF 99 och RH 2000 på SKL:s webbplats (öppnas i nytt fönster).

Läs mer om landhöjning på Lantmäteriverkets webbplats (öppnas i nytt fönster).

För mer information kontakta:
Peter Öhberg, byggnadsinspektör, Östhammars kommun.
Telefon: 0173 – 863 97

Publicerad
9 september 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016