Gå till innehållet

Fyrverkerier & smällare

Skotträdsla och lidande på grund av fyrverkerier är ett stort problem för många djur som exempelvis hundar och hästar.

Skotträdsla och lidande på grund av fyrverkerier är ett stort problem för många djur som exempelvis hundar och hästar.

Tänk på djuren

Enligt djurskyddslagen ska inte fyrverkeripjäser användas i närheten av sällskapsdjur. Brottsbalkens bestämmelser om djurplågeri är också tillämpliga om fyrverkerier används i syfte att skrämma djur.

Djur som far illa

Brott mot djurskyddslagen kan anmälas till länsstyrelsen, telefon 018-195000.

Polisen säger;

Smällare är förbjudna i Sverige. För att få köpa, inneha och använda fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år.
Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna. Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i dessa olyckor.
Små pyrotekniska artiklar som normalt är avsedda att användas inomhus omfattas inte av någon åldersgräns, till exempel så kallade partypoppers, smällkarameller, tomtebloss, isfacklor och liknande.  Läs mer http://polisen.se/Stockholms_lan/sv/Service/Tillstand/Fyrverkerier/

Fakta från Svenska Kennelklubben

Omkring en tredjedel av våra cirka 730 000 hundar är skotträdda. Djurens känsliga öron uppfattar smällarljud som en intensiv smärta, som ger upphov till kraftig rädsla. Så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar löst. Det är inte bara husdjuren som lider, även vilda djur far illa, särskilt i tättbebyggda områden. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga.

Gott nytt år!

Publicerad
27 december 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016