Gå till innehållet

Ny alkohollag har trätt i kraft

Flera förändringar
Den nya alkohollagen innehåller flera förändringar – både förenklingar och ökad kontroll. De två mest omdiskuterade nyheterna är att kraven på att servera varm mat tas bort och att man nu måste göra ett prov för att få alkoholtillstånd.


Höjda kunskapskrav
-  Ja, det stämmer att det är en lag som öppnar upp för fler tillstånd samtidigt som man höjer kunskapskraven i och med att man kontrollerar kunskapen om svensk alkohollagstiftning. Lagen kommer att göra det möjligt för fler serveringar att söka tillstånd men samtidigt är den strängare och mer tidskrävande i och med det nya kunskapsprovet, säger Geli Lytter, alkoholhandläggare i Östhammars kommun.


Olika sorters tillstånd
Det är kommunerna i Sverige som har ansvar för att bevilja tillstånd att servera alkohol. I Östhammars kommun har idag 40 stycken restauranger permanenta tillstånd att servera alkohol, tillfälliga tillstånd ges till den som serverar alkohol till allmänheten vid vissa speciella tillfällen, som till exempel i öltält under Roslagsloppet, och föreningar har tillstånd att servera alkohol i slutna sällskap.

Kall mat tillåts vid tillstånd
Idag är det endast krögare som serverar varm mat som får ansöka om permanent alkolholtillstånd men den nya lagen tillåter även kall mat eller på annat sätt tillredd mat. Cateringföretag kan också få stadigvarande tillstånd, men varje serveringstillfälle ska anmälas till kommunen. Gatukök, kaféer och hamburgerrestauranger kan däremot inte beviljas tillstånd.

Avgörs från fall till fall
-  Man har anpassat lagen efter den matkultur som vi har idag. Tidigare har lagen utgått ifrån ett kök där man hanterar flera olika råvaror men så ser inte verkligheten ut idag eftersom vi inte alltid äter varm mat i på restaurang, det kan lika gärna vara sallad eller sushi. Det lagen däremot kräver nu är att man kan servera förrätter, huvudrätter och efterrätter, och det blir viktigt att avgöra i varje enskilt fall, säger Geli Lytter.

Dubbelt så lång tid att få tillstånd
Idag tar det i regel 3-4 veckor att få ett alkoholtillstånd efter det att samtliga nödvändiga papper är inlämnade. Nu kommer tiden att förlängas och Geli Lytter befarar att det kan ta dubbelt så lång tid eftersom den som vill ha tillstånd måste läsa in lagen på egen hand, göra provet hos kommunen och sedan vänta på att bli godkänd av Folkhälsoinstitutet.

Kunskapsprov utformat av Folkhälsoinstitutet
- Alkohollagen är en lag som historiskt sett alltid varit noga kontrollerad och det har även tidigare funnits kunskapskrav. Förut fanns kravet att man skulle ha flera års erfarenhet av arbete på restaurang för att få tillstånd, sedan infördes det utbildningar inom alkohollagstiftning och det senaste är nu att regeringen har gett Folkhälsoinstitutet i uppgift att göra ett prov för den som vill söka alkoholtillstånd, berättar Geli Lytter.

Digitalt prov hos socialförvaltningen
Både när en krögare vill ha ett permanent tillstånd eller när man ansöker om tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten eller inom slutna sällskap ska kunskapsprov genomföras hos socialförvaltningen i kommunen. Proven består av olika frågeformulär med 66 frågor för krögare och några färre frågor för de som söker tillfälliga tillstånd. Proven görs digitalt och rättas av Folkhälsoinstitutet.

Lämna in din ansökan i god tid
- Man kan se på lagen på olika sätt, det kan betraktas som positivt att fler har möjlighet att söka men samtidigt blir det dyrare och tar längre tid att få ett tillstånd i slutänden. Det här kommer att förlänga handläggningstiderna så lämna därför in din ansökan i god tid, avslutar Geli Lytter.

Om du vill veta mer eller har några frågor är du välkommen att kontakta Geli Lytter, alkoholhandläggare:
Telefon: 0173-861 68
geli.lytter@osthammar.se

Blanketter för serveringstillstånd

Faktaruta

Ny alkohollag från 1 januari
Riksdagen har fattat beslut om en ny alkohollag, som började gälla den 1 januari 2011. Det här är några av de viktigaste förändringarna:

Kunskapsprov
Den som söker serveringstillstånd måste nu göra ett kunskapsprov. Nytt blir att den som söker måste göra ett webbaserat prov. Det webbbaserade provet är utformat av Folkhälsoinstitutet men görs hos kommunen. Provet ska ersätta tidigare utbildningar. Krav ställs också på att serveringsansvarig personal ska ha fyllt 20.

Breddat matutbud
Kraven på varm lagad mat med full köksutrustning slopas. Det ska finnas kök i anslutning till restaurangen men nu räcker det att maten är ”lagad eller på annat sätt tillredd”. Restauranger som serverar kall mat, som till exempel sallad eller sushi, kan få serveringstillstånd, bara man uppfyller kravet att restaurangen kan servera förrätt, huvudrätt och efterrätt.  Snabbmatsrestauranger, kaféer utan mat och korvkiosker kan inte få tillstånd.

Cateringföretag
Cateringföretag kan få permanent serveringstillstånd, men de måste anmäla varje serveringstillfälle till kommunen.

Brandsäkerhet
Kravet på brandsäkerhet i serveringslokaler omfattar även lokaler där slutna sällskap serveras.

Provsmakning
Provsmakning vid mässor och liknande tillställningar som riktar sig till allmänheten blir tillåten. Även på gårdar med egen tillverkning av alkoholdrycker blir provsmakning möjlig.

Hotell
Rumsservering på hotell tillåts.

Kryddning av snaps
Restauranger som har serveringstillstånd får efter anmälan till kommunen rätt att själva krydda sin snaps.


Publicerad
17 januari 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016