Gå till innehållet

Politiker och tjänstemän lär sig mer om radioaktivt avfall i Frankrike

Den svenska delegationen ska besöka två anläggningar för låg - och medelaktivt driftavfall och man kommer att diskutera möjligheten av att inleda ett eventuellt samarbete.

Delegation på tvådagarsbesök
I morgon tisdagen den 1 februari åker kommunledningen, politiker och tjänstemän från Östhammars kommuns slutförvarsenhet till den franska kommunen Soulaines-Dhuys i Frankrike på ett tvådagarsbesök.

Slutförvar av använt kärnbränsle planeras
Både Östhammars kommun och Soulaines-Dhuys har förvaring av låg och medelaktivt avfall och i båda kommunerna kan det inom en framtid anläggas ett slutförvar för använt kärnbränsle. Under resan kommer erfarenheter och kunskaper utbytas.

Kommunens granskar
En delegation från Soulaines-Dhuys besökte Östhammars kommun förra året och besökte då SFR, (Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark), träffade politiker och tjänstemän från slutförvarsenheten och fick information om kommunens granskande roll av det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle.

Hoppas på samarbete
Den svenska delegationen ska besöka två anläggningar för låg - och medelaktivt driftavfall och man kommer att diskutera möjligheten av att inleda ett eventuellt samarbete kommunerna emellan under det avslutande arbetsmötet.

För mer information kontakta
Stefan Edelsvärd, internationell samordnare
Telefon: 070-779511
Marie Berggren, chef för slutförvarsenheten
Telefon: 070-9800417

 

Publicerad
31 januari 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016