Gå till innehållet

Vilken bild har du av kommunen? Nu undersöks våra värderingar.

Alla politiker, kommunanställda och ett urval av invånare kommer att få svara på en enkät om vad de tycker är viktigt.



Vilka ord förknippar du med Östhammars kommun?

Vi startar nu ett arbete för att utveckla kommunen för framtida utmaningar. Alla politiker, kommunanställda och ett urval av invånare kommer att få svara på en enkät om vad de tycker är viktigt. Efter att enkäten samlats in kommer det verkliga arbetet att påbörjas, att jämka ihop förväntningarna mellan till exempel politiker och invånare.

- Det handlar om hur man ser på kommunen idag och vilka värderingar och vilken kultur man önskar ska råda i framtiden. Ett av syftena är att se hur värderingarna ser ut mellan de olika tillfrågade grupperna och sedan arbeta för att förväntningarna mellan till exempel politiker och invånare stämmer överens, säger Peter Nyberg, kommunchef och Gun Klang, personal- och kanslichef.

Östhammar enda kommunen i länet som deltar

Projektet Kultur och värderingar initierades av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och är ett tvåårigt projekt. Förutom Östhammars kommun deltar Härnösand, Halmstad, Värnamo, Sölvesborg, Storuman, Mellerud och Västra Hisingen.
- Det känns spännande att sätta sig själv på prov. Vi är den enda kommunen i Uppsala län som genomför det här just nu eftersom vi ingår i en pilotgrupp som arbetar fram en metod som även andra kommuner kan använda sig av framöver. Liknande undersökningar har tidigare genomförts i privata bolag där man ställt frågor till de anställda. Vi kommer att få svar från tre olika kategorier, invånare, politiker och kommunanställda, berättar Rose-Mari och Anneli som driver projektet.

Start februari 2012

I början av nästa år, i februari 2012, delas de första enkäterna ut till samtliga anställda tjänstemän, till förtroendevalda politiker och till ett urval av befolkningen.

- När vi får resultaten börjar det verkliga arbetet. Då kommer vi att bjuda in till öppna diskussioner både ute i våra tätorter och på webben. Sedan kommer en andra mätning att ske efter ett och ett halvt år som uppföljning. Det här är väsentligt för att vi ska få en gemensam värdegrund som är förankrad i kommunen, avslutar Rose-Mari och Anneli

För mer information kontakta:

Anneli M Sumén, HR-strateg
0173 – 861 35
Rose-Mari Findeisen, PA-konsult
0173 – 864 97

Publicerad
19 december 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016