Gå till innehållet

Medborgarundersökning våren 2012

Hur bedömer du skola, äldreomsorg, vägar och kommunikationer? Kan du påverka utvecklingen? Det är några exempel på frågeställningar i en enkät som går ut till ett urval kommuninvånare under våren.

Medborgarundersökning våren 2012
Tillsammans kan vi göra en bra kommun bättre. För att kunna göra det så är det viktigt att veta vad du som invånare tycker om Östhammars kommun som en plats att leva och bo på.

Hur bedömer du skola, äldreomsorg, vägar och kommunikationer? Hur ser du på din möjlighet till inflytande i kommunen? Kan du påverka utvecklingen? Det är några exempel på frågeställningar i en enkät som går ut till ett urval kommuninvånare under våren.

Det är din uppfattning som gäller
Visst kan det vara svårt att svara på frågor om vissa verksamheter och förhållanden som man kanske inte direkt har en direkt erfarenhet av men det handlar om just kommuninvånarnas uppfattning om kommunens olika verksamheter och förhållanden som vi vill ta fel av.

Statistiska Centralbyrån (SCB) genomför undersökning i samarbete med Östhammars kommun. SCB:s Medborgarundersökning har genomförts två gånger om året sedan starten hösten 2005.

Analys med Nöjd-Kund-Index (NKI)
Resultaten analyseras med SCB:s analysmodell med Nöjd-Kund-Index, som på ett tydligt sätt visar vilka faktorer/verksamheter som i första hand bör förbättras för att få nöjdare invånare vad det gäller:

a) Kommunen som en plats att bo och leva på

b) Kommunens olika verksamheter

c) Medborgarnas inflytande på kommunala beslut

Så går det till
Insamlingen genomförs via post- och webbenkäter. Postenkäten skickas till ett urval av invåna­re i åldrarna 18–84 år i varje deltagande kommun. Ett slumpmässigt representativt urval från Registret över total befolkningen (RTB) dras, 500 personer i mindre kommuner och 1 000 personer i större kommuner. Kommuner med färre än 10 000 invånare i åldrarna 18–84 år räknas som mindre kommuner. På postenkäten trycks inloggningsuppgifter som kan använ­das för att besvara enkäten via Internet. Webbenkäten finns även tillgänglig på engelska och finska.

Insamlingen pågår under åtta veckor. Tre påminnelser skickas ut. I samband med den andra och tredje påminnelsen får de personer som ännu inte svarat en ny frågeblankett.

Svaren kommer i juni
Datainsamlingen pågår under tiden 13 mars – 10 maj och rapporterna levereras till kommunerna via e-post den 13 juni.  Kommunernas resultat samlat på cd-skiva skickas den 19 juni ( inklusive eventuella resultat för tilläggsfrågor)

Publicerad
27 februari 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016