Gå till innehållet

Pengar till ett renare hav – kretsloppstankarna utvecklas

Kommunen uppmuntrar fastighetsägare att bygga en sluten tank för sitt avlopp. Det är en mycket viktig åtgärd för att förbättra vattenmiljön vid vår kust.

Nu har kommunen fått 230 000 kronor för att stärka ett projekt som ska utveckla kretslopptanken. 460 000 kronor. Hela projektet kostar cirka 400 000 kronor och projektdeltagare är LRF Östhammar, Renhållningen, Tekniska förvaltningen, Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Avfall blir bränsle och gödning

- Det hela är ganska enkelt, förklarar Teresia Wengström. I slutna tankar körs toalettavfallet i lastbil och läggs i lager där det hygieniseras, det vill säga görs bakteriefritt. Efter det kan man använda avfallet till att göda en odling i syfte att får fram biogröda, det vill säga gröda som kan antingen kan brännas för att få värme eller köra till en regional biogasanläggning där man kan få fram fordonsgas till stadsbussar och ett näringsmedel för att odla mat.

Kommer transporterna också att köras med biogasbränsle?

- Nej, inte är. På sikt kan man göra det men än så länge är de lastbilarna för dyra att köpa in. Förstudien startar i vår slutförs i höst. Det handlar om mer att undersöka om det finns intresse för att börja odla biogrödor i Östhammars kommun.

Se en film från ABC-nyheterna kommunens arbete i projektet Renare Hav

Projektet delfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av länsstyrelsen i Uppsala.

 

 

 

Publicerad
23 mars 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016