Gå till innehållet

Tyck till om Östhammars kommun!

Sista chansen att svara! Har du fått ett vykort med inloggningsuppgifter? Vad tycker du om Östhammars kommun egentligen? 

Mellan onsdagen den 8 februari och onsdagen den 7 mars får invånare som bor i Östhammars kommun chansen att svara på hur de upplever kommunen.

– Nu har du chansen att påverka! Vi vill få reda på vad du tycker om Östhammars kommun, för att vi ska kunna bli ännu bättre, säger kommunchef Peter Nyberg.

Under samma period kommer även alla förtroendevalda och alla kommunens ca 1 700 anställda att få svara på enkäten. Det innebär att det här är den mest omfattande enkätundersökningen hittills i Östhammars kommuns historia.

– Det är första gången någonsin som den här typen av enkät genomförs på det här breda sättet, säger projektledarna Anneli M. Sumén och Rose-Mari Findeisen.

Enkäten är en del av projektet ”Utveckling av kultur och värderingar”, som leds av Sveriges kommuner och landsting (SKL). Östhammars kommun är den enda Upplandskommunen som deltar i projektet och syftet är att utveckla Östhammars kommun både som serviceleverantör och demokratiaktör.

– Det handlar om att vi ska våga prata om det som man brukar säga ”sitter i väggar” hos oss. Det sitter där för att vi har satt det där, säger Peter Nyberg.

– Vi tror att om vi vet hur medborgarna ser på oss, så blir dialogen bli bättre, säger Rose-Mari Findeisen.

Resultatet från enkäten kommer att ligga till grund för ett fortsatt förbättringsarbete. Det handlar om att bevara det som är bra, förändra det som inte fungerar och aktivt arbeta med att lägga till det som saknas i dag.

– Det här kommer vara grunden för den medarbetarutbildning vi ska genomföra, där vi ska arbeta med kultur och värderingar. Vi kommer även att ta fram en värdegrund, säger Anneli och Rose-Mari.

För att invånarna i Östhammars kommun verkligen ska känna sig inbjudna att svara på enkäten kommer 1 000 personliga vykort att skickas ut till slumpvis utvalda hushåll. För att svara på enkäten behövs dock inget mer än en länk och ett lösenord.

– Vi vet att inte alla inte har tillgång till en dator. Därför har alla kommunens bibliotekarier instruerats att hjälpa invånare att använda de datorer som finns på kommunens bibliotek.  

När resultatet från enkäten har kommit kommer Östhammars kommun att bjuda in alla invånare till dialogträffar.

– Det viktiga i det här arbetet är den dialog som vi kommer ha om resultatet. Det blir en dialog om hur vi kan göra Östhammars kommun till en ännu bättre plats att bo, arbeta och verka i, säger Peter Nyberg.  

FAKTA//ENKÄTEN

Ett urval av invånare, alla anställda och alla förtroendevalda i Östhammars kommun är inbjudna att svara på enkäten.

Enkäten består av tre frågor, som du svarar på genom att välja de 10 ord som bäst beskriver det du upplever.

Du hittar enkäten via kommunens hemsida eller direktlänken www.kulturenkat.se

Enkäten är öppen mellan 8 februari och 7 mars. 

Publicerad
7 februari 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016