Gå till innehållet

Hallå där Anders Ahlström...

... brandchef på Uppsala Brandförsvar

Östhammars kommun ingår i Uppsala brandförsvar sedan 1 januari 2012, hur har övergången fungerat?

- Den har fungerat långt över förväntan. Sammanslagningen gick fort i slutet av 2011. Under 2012 arbetade vi oss igenom en rad uppgifter som resulterade i att kommun­fullmäktige i Tierps, Uppsala och Östhammars kommuner har antagit samma handlingsprogram för vår gemensamma räddningstjänst. Våra medarbetare har gjort fantastiska insatser kring massor av praktiska förbättringar kring materiel och fordon. En riktigt stor satsning på kompetensutveckling lyckades vi också genomföra, mycket tack vare att många medarbetare ställde upp och möjliggjorde att deras kollegor kunde åka iväg och utbilda sig.

Hur vet vi att kommunernas intressen tillvaratas hos räddningstjänsten?

- Brandförsvarets verksamhet styrs av en gemensam räddningsnämnd. I nämnden är samtliga tre kommuner representerade. Där finns två ledamöter från Östhammars kommun – Margareta Widén Berggren (s) och Lennart Owenius (m).

Hur ser ert uppdrag ut?

- Räddningsnämndens verksamhet syftar till att skapa en trygg och säker miljö för de som bor, verkar och vistas i Tierps, Uppsala och Östhammars kommuner. Det omfattar naturligtvis räddningstjänst men också tillsynsverksamhet, råd och anvisningar beträffande brandförebyggande verksamhet och utbildningsverksamhet.

Hur ser bemanningen ut i vår kommun?

- I och med skapandet av den gemensamma organisationen så strävar vi efter att helheten av vårt nätverk av brandstationer och resurser ska vara så effektivt som möjligt. I Östhammars kommun har vi på våra brandstationer idag utryckningsstyrkor om fem medarbetare på brandstationerna i Gimo, Östhammar och Österbybruk samt tre i Alunda och Öregrund.

- På Gräsö har vi ett räddningsvärn, bemannat av frivilliga, som utgör en fin första insatsstyrka. Sedan början av sommaren har vi också ett räddningsvärn i Öregrund, bemannat av Sjöräddningssällskapets frivilliga.

- De resurserna förstärks naturligtvis av resurser från våra övriga brandstationer och angränsande räddningstjänster vid behov. Vår ledningsorganisation omfattar tre operativa brandbefäl, varav ett rör sig i det som tidigare var räddningstjänsten Nordupplands område, och vår egen räddningscentral.

Kommer bemanningen att förändras?

-  Ja, vårt uppdrag är att förstärka bemanningen i Östhammar genom att rekrytera fler brandmän i beredskap. Det innebär att utryckningsstyrkan på Östhammars brandstation kommer att variera mellan fem och åtta medarbetare över veckan, att jämföra med de fem medarbetare vi har idag.

- Vi inleder också ett samarbete med Storstockholms brandförsvar beträffande räddningscentralen, en förändring som möjliggör en del andra välbehövliga förstärkningar. 

Faktaruta
Östhammars, Tierps och Uppsala kommun ingår i en gemensam räddningstjänst från och med den 1 januari 2012. Detta innebär att Tierps och Östhammars räddningstjänster numera är del av den gemensamma räddningstjänsten - Uppsala Brandförsvar.

Det finns en politisk organisation, Räddningsnämnden, som består av 13 ledamöter, varav två är från Östhammars kommun. Länk till protokollen finns på www.osthammar.se/protokoll, klicka på Räddningsnämnden.

Mer information

Brandchef Anders Ahlström, tel 018-727 30 01
E-post: Anders Ahlström

 

Text: Sirkka-Liisa Bergkvist

Publicerad
30 september 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016