Gå till innehållet

Följ USA-delegationen på bloggen

Idag reser en delegation från Östhammars kommun till Kanada och USA.  Läs om deras erfarenheter på bloggen.

Idag reser en delegation från Östhammars kommun till Kanada och USA. Under tjänsteresans åtta dagar, varav två är resdagar, kommer delegationen att besöka en kommun i Kanada som har erfarenheter av lagring av radioaktivt avfall, gå på studiebesök på den förvarsanläggning som finns i närheten, möta representanter från en lokal opinionsgrupp samt SKB:s motsvarighet i Kanada och delta på konferensen Waste Management Conference 2014 i Phoenix, USA.

- Jag hade gärna stannat hemma, men när det gäller ett så viktigt beslut ser jag det som min skyldighet att skaffa så mycket kunskap som möjligt. säger Margareta Widén-Berggren (s), kommunalråd. Beslutet om ett eventuellt slutförvar för använt kärnbränsle kan påverka kommunen i 100 000 år framöver och för att kunna fatta ett så välinformerat beslut som möjligt behöver vi också ha så mycket kunskap som möjligt.

Konferensen i Phoenix pågår mellan 3-6 mars och kommer att gå att följa från delegationens blogg. På agendan står bland annat panelsamtal och presentationer kring teman som "Siting Status and issues", som är den panel där Östhammars kommun deltar.  Kommunen kommer att få ett föredrag om USA:s förvarsanläggning WIPP, samt möta de företag och myndigheter som är involverade i slutförvarsfrågan.

- Vi har försökt sätta ihop ett program som rymmer många olika perspektiv, såväl de kommunala och ideella organisationernas infallsvinklar som företagens och myndigheternas i två länder på så få dagar som möjligt, säger Marie Berggren, chef för slutförvarsenheten.

Delegationen består av åtta personer. Tre av dessa är ordförande för politikergrupper som har i uppdrag att bevaka vissa områden: Säkerhetsgruppen, som fokuserar på frågor kring långsiktig säkerhet, Miljökonsekvensbeskrivningsgruppen, som fokuserar på frågor som har med människors hälsa och miljö att göra och Referensgruppen, vars uppgift är att se till att kommunmedborgarnas funderingar förs in i kommunens slutförvarsorganisation. Även kommunalråden deltar på resan. Utöver detta deltar från tjänstemannaorganisationen chefen för slutförvarsenheten samt kommunchefen.

- Delegationen består av nyckelpersoner som ofta får frågor från medborgare. De behöver ha särskilt djup förståelse för det beslut som ska fattas kring ett slutförvar för använt kärnbränsle, säger Marie Berggren.

Tjänsteresan finansieras av medel ur Kärnavfallsfonden, och Strålsäkerhetsmyndigheten som ansvarar för fördelning av medel har bedömt att dess syfte ryms inom de förutsättningar som ges av finansieringslagen och finansieringsförordningen.

Delegationens erfarenheter och kunskaper kommer att bland annat gå att följa på denna blogg.
En kortversion av programmet för konferensen i Phoenix finns i högerspalten på denna sida.
Läs mer om WIPP här.

På grund av tidsskillnaden rekommenderar vi mail för kontakt:
marie.berggren@osthammar.se
margareta.berggren-widen@osthammar.se
jacob.spangenberg@osthammar.se

Publicerad
26 februari 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016