Gå till innehållet

Förening vill bygga brygga i Östhammar

Arbetslag Norra Roslagen i föreningen Allmogebåtar har som syfte att bevara och synliggöra gamla lokala båttyper, båtbyggartraditioner samt fiske- och skärgårdstraditioner runt dem. Projekt Kyrkbåt, som är föreningens nuvarande projekt, innebär att göra en kopia på den gamla kyrkbåten (eller byabåten) från 1863 som låg vid Färdgärde.

- Vi kallar det kyrkbåt, men det är en arbetsbåt som användes för att ta över sådant man skulle sälja på marknaden eller om man skulle besöka någon. Det var byns gemensamma båt, så den användes av alla, säger Torsten Fries från föreningen.

Tidigare har föreningen renoverat en båt från Vargskär på Gräsö och inrymt en egen verkstad i en stor ladugård vid Färdgärde. Nu bygger föreningen en kopia på båten som ett Leader UROSS-projekt.

- Och vi gör det så exakt vi kan, vi handhyvlar virket och tätar med fårull och tjära i lanningarna, alltså där borden överlappar varandra. Vi bygger båten utifrån gamla metoder, vissa av teknikerna vi använder är från vikingatiden.

Projektet går ut på att visa den gamla färdvägen mellan Östhammar och Färgärde, berättar Torsten Fries. Befolkningen på öarna tog sig från Färgärde över vattnet när de skulle till myndigheten, marknad, kyrkan, bröllop, begravningar och andra ärenden till tätorten. Det var svårt att ta sig landvägen så de flesta reste över vattnet, säger Torsten Fries.

Föreningen vill nu gärna bygga en brygga i hamnbassängen vid Sjötorget. Torsten Fries pekar ut stället, där båten ska ligga när den används.

- Vi vill bygga bryggan med runda stolpar, och gångvirket ska vara breda plank - inte verandratrall, och färgen ska vara grå och tjärat. Det är för att stämma ihop med resten av vår verksamhet, som är att synliggöra gammal skärgårdskultur.

Om föreningen får bygglov för bryggan kommer alla vara välkomna att använda den, säger Torsten Fries.

- Alla är välkomna, det är det föreningen bygger på.

Publicerad
25 april 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016