Gå till innehållet

Hallå där Gert Georgsson...

….vid Gatu- och fastighetskontoret på Tekniska förvaltningen, som ansvarar för kommunens snöröjning.

Berätta vad som gäller vid snöröjning i kommunen!

- Vår regel är att börja röja vid minst 5 centimeter snö. Huvudgator och större gator prioriteras, efter det kommer gång- och cykelvägar. Sist kommer villagatorna. Ibland stämmer inte det här till hundra procent, beroende på hur entreprenörerna kör.

Hur många fordon finns det totalt?

- Vid kraftiga snöfall och halkrisk arbetar kommunen med omkring 25 maskiner och lika mycket personal.

Vem bestämmer att det är dags att börja röja?

- Den som har beredskap och är arbetsledare för snöröjning gör bedömningen i förhållande till väderleksrapporten och vad det är typ av snö som kommer. Man tittar inte bara på en sak när man fattar beslutet. Är det blötsnö och man räknar med att det ska bli kallare så kanske vi är ute tidigare än vid 5 centimeter. Det är heller inte samma väderförhållanden överallt i kommunen.

Varför börjar man inte röja på en gång?

- Den ungefärliga kostnaden för en snösväng  är 150 000 kr. En snösväng innebär alla gator i hela kommunen. Utöver det tillkommer kostnader för att snöröja fastigheter och skolor. Om vi vet att snöfallet kommer att upphöra snart kan vi göra avvägningen att hellre vänta tills vi får med oss all snö i en sväng istället för att åka flera gånger.

Varför ser man ibland snöröjare ute trots att det inte har snöat?

- När det har snöat mycket röjer man undan snön till olika högar. Efteråt flyttar man högarna för att göra plats inför nästa snöfall.

 Hur är det med snövallar vid infarter?

- Vi kommer dessvärre inte undan snövallarna helt. Alla maskiner har inte utrustning för att ta med sig all snö. I sådana fall är det ett krav vi måste ha i framtida upphandlingar av entreprenörer. I dagsläget har fastighetsägarna själva ansvar för att röja sina utfarter. Ett stort problem för många är att man skottar undan vallen när snöröjarna passerat en gång. När snöröjarna kommer andra gången blir det en ny vall. Vänta hellre med att skotta tills gatan är färdigröjd.

Vad kan man själv göra för att hjälpa snöröjarna?

- Det underlättar väldigt mycket för snöröjningen om det inte står bilar parkerade på gatorna.

Om det trots allt är dåligt röjt eller halt?

- Då är det bara att höra av sig. Vi kan ha missat något eller behöver upplysa våra entreprenörer om något. Tveka inte att meddela oss om det är halt någonstans. Vi har inte alltid möjlighet att kolla det överallt, och det råder inte samma förutsättningar i hela kommunen.

Publicerad
31 januari 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016