Gå till innehållet

Stora energibesparingar vid avloppsreningsverket i Öregrund

Tack vare energisparande åtgärder har reningsverket i Öregrund minskat sin elförbrukning med cirka 45% sedan tidigare år.

- Energibesparingen som vi uppnått uppgår till mellan 90 000 och 100 000 kWh per år, säger Roy Andersson, VA-chef. Med dagen elpris motsvarar det lika mycket i kronor.

Reningsverket i Öregrund har en väldigt varierande belastning under året. Befolkningsmängden fördubblas sommartid, vilket också innebär en fördubblad belastning för reningsverket.

Förändringarna bestod dels av att installera en mindre blåsmaskin, som tillför syre till det biologiska reningssteget. Tidigare hade anläggningen två stora maskiner. En av dessa maskiner byttes till mindre. Det både sparar energi och förbättrar driften, enligt Roy Andersson. Utöver det justerades ett stort ventilationsaggregat för att ge lägre temperatur i maskinhallen.

Östhammars kommun har ett övergripande energisparmål med utgångspunkt i 2010, vilket innebär att resultaten mäts mot det årets siffror. Åtgärderna utfördes under 2012 och den uppmätta elförbrukningen under 2013 visar att resultatet av projektet blev mycket lyckat.

- Med det här projektet ser vi hur lätt det är att spara energi i vår verksamhet, säger Roy Andersson.

Publicerad
27 januari 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016