Gå till innehållet

Tid att tända smålamporna?

Visst märks det att kvällarna är mörkare och morgnarna skummare? Och så ska det ju vara när vi närmar oss hösten.

Marcus Jakobson, energi- och klimatstrateg, varför är det så svårt att hitta rätt lampor nuförtiden?

- Ja, här finns en helt ny marknad som växer hela tiden. Det finns lågenergilampor och halogenlampor, ledlampor och lysrör. Anledningen är att EU förbjudit konventionella glödlampor då de är så ineffektiva.

Hur mycket energi spar jag om jag byter ut alla gamla lampor till de nya energilamporna?

- Det beror på. Vi har ju alla olika önskemål om hur mycket belysning vi vill ha, och även olika vanor vad gäller att släcka i rum man inte vistas i. Generellt kan sägas att om man förbrukar 3000 kWh hushållsel/år så kan utbytet minska förbrukningen med cirka 500 kWh. Dessutom har lågenergilampor och ledlampor många gånger längre livslängd vilket gör att de kommer att spara el många år framöver. I hushållselen räknar man förutom belysning in kyl/frys, spis, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, TV, dator m.m. Belysningen stod i Sverige för ca 20 procent av hushållselförbrukningen med den gamla typen av lampor. Energibesparingen vid utbyte av en konventionell glödlampa till en lågenergi eller ledlampa är ca 80 procent!

Men hur ska vi veta vilken lampa som ska sitta i köksarmaturen eller i finrummets myslampa?

- Dels måste du tänka på om du vill ha varmt eller kallt ljus. Det mäts i Kelvin (K). I köket vill du ha en lampa som ger bra läsbarhet, 4000 K kan vara lämpligt. För mysbelysning vill man ha en rödare färgton, t ex 2600 K. Sedan ska du veta hur mycket ljus som lampan ska avge. Förut hade vi 25 W lampor och 40 och 60. Utomhus hade du säkert 75 W. Watt används inte längre utan ljusstyrkan mäts i lumen (lm). Se nedan om översättning mellan W och lumen.

I gammal armatur brukar det finnas en lapp som säger "max 40W". Hur ska det tolkas i dessa nya värden?

- Att man har märkt armaturen med max 40 W har att göra med att en gammal "vanlig" glödlampa utvecklar mycket värme. Faktum är att bara ca 5 % blir ljus av energin, resten blir värme. En 60 eller 75 W lampa i en sådan armatur skulle generera ännu mer värme, och det gör att det blir en ökad brandrisk. Använder man sig däremot av de nya typerna av lampor så utvecklar de väldigt lite värme. Man kan därför i praktiken sätta in en lampa som ger mera ljus (högre lumental) än om man bara gått på 40 W-lampans motsvarighet.

Vad gör jag med de trasiga lamporna? Sorteras de gamla watt-lamporna annorlunda än de nya?

- De sorteras på samma sätt och ska tas med till kommunens återvinningscentraler

Finns det någon lathund att ha med sig i plånboken?

- Oftast finns en rekommendation på förpackningen vilken glödlampa av gamla typen som den nya ersätter. Det brukar också kunna sitta en tabell på hyllan. Efterfråga det annars! Jag skickar gärna en guide om man ringer mig.

Tabellen hämtad från Energimyndighetens webbsida.

Publicerad
19 september 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016